У Полтаві планують ще підвищити вартість опалення

18 серпня 2021 0
Полтавцям доведеться сплачувати за тепло у майже півтора раза більше. Остаточне рішення про це має бути відоме через три тижні. Самі тарифи за опалення можуть стати вищими через те, що "Полтаватеплоенерго" стало збитково купляти газ у "Нафтогаз".

У Полтаві планують підвищити тариф на опалення майже у півтора раза. Наприклад, якщо раніше користувач платив 1500 гривень, то доведеться викласти дві з половиною тисячі.

Все через те, що "Полтаватеплоенерго" стало невигідно закупляти газ у "Нафтогазу".

"Останнім часом змінилися не тільки вартість природного газу, але й умови його постачання. Фактично, це дуже збільшує фінансове навантаження. Ми, навіть, повинні будемо закуповувати значну частину газу наперед. У разі підвищення ми будемо говорити про цифру 40 відсотків, а це ті показники, які присутні у столиці", – сказав керівник пресслужби КП "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

У газопостачальні компанії "Нафтогаз" відповіли, що договір з "Полтаватеплоенерго" вони уклали ще у червні 2021 року та запропонували вигідний тариф.

"Компанія своєчасно після ліквідації моделі ПСО вигідні трирічні контракти для виробників тепла та ОСББ, згідно з якими перший рік складає 7 гривень 42 копійки, що значно менше ціни газу, яка закладена вже у тарифі "Полтаватеплокомуненерго", – зауважив директор з інтегрованих комунікацій групи "Нафтогаз" Максим Білявський.

Полтавцям же доведеться економити та накопичувати гроші для того, щоб сплачувати за комунальні послуги.

"Дуже неприємно, і це означає, що я буду обмежувати себе в харчуванні, медикаментах для того, щоб оплатити комунальні платежі", – пожалілася полтавка Ірина Горбач.

 Дехто знайшов вихід для того, щоб платити за тепло менше.

"У нас в будинку поставили спеціальний техповерх, на якому є блок для того, щоб можна було регулювати тепло. А якщо ми зараз утеплимо будинок, то думаю, що буду гривень 700 платити, бо обіцяють на 40 відсотків зменшити опалення", – зазначила полтавка Анна Перфільєва.

 Ціна на опалення підвищується не тільки у Полтаві, говорить експерт з житлово-комунальних послуг.

"Підвищення відбувається по всій території України і як місцева влада буде реагувати, тут уже відкрите питання. Наприклад, у Києві маємо прецедент, коли ввели оплату наперед, у вигляді авансових внесків", – сказала експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно.

Встановлювати тарифи на тепло наразі повинні на місцевому, а не на державному рівні, говорить експерт, однак у міській раді відповіли наступне.

"Сьогодні основний постачальник теплоенергії – "Полтаватеплоенерго". Це – обласне комунальне підприємство, відповідно до законодавства тарифи на встановлення ціни буде встановлювати обласна рада", – розповів перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

 А в обласній раді з цього приводу вже проводять наради.

"Буде звернення від "Полтаватеплоенерго", будуть розрахунки. Я так розумію, на рівні Міністерства відпрацьовується певна політика "Нафтогазу". Чекаємо від них результату. Протягом двох-трьох тижнів, думаю, має бути відповідь, щоб з Києва дали якусь карту дорожню", – зауважив заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко.

А поки тарифи на тепло не підвищили, ціна на опалення становить 1 596 гривень 93 копійки за гігакалорію.