На утримання кладовищ спрямовують мільйони, але на цвинтарях чагарники та сміття

04 травня 2021 0
Напередодні поминальних днів полтавці прибирають на кладовищах, але робити це мають не лише містяни, а й комунальники. У цьому році на прибирання спрямували менше грошей, ніж торік.


На утримання міських кладовищ цьогоріч спрямували три мільйони 200 тисяч гривень, але не всі кладовища прибрані. Зокрема на Новоміському цвинтарі, поруч з могилами гілки та чагарники. Навіть розводили багаття, аби попалити непотріб.

"Дерева поваляні ніхто не прибирає. Люди через карантин не всі можуть прийти. Має цим хтось займатися, не можна так залишати кладовище занедбаним", – розказала полтавка Ольга Орлова.

"Комунальники мають прибирати кущі, дерева можна спиляти. Я маю могилу прибрати. Не дуже гарно, хтось є відповідальний, хтось має прибирати. Якась машина має приїхати, вивезти", – розповів полтавець Андрій Гарагуля.

"Я не знаю хто там лежить, але прибирав її я. Вирізав усе. Це кожного року так. Тут велика площа, навряд чи тут комунальники приберуть", – сказав полтавець Володимир Пятинцев.

На цьому цвинтарі два прибиральники та один землекоп. Наглядач за кладовищем телефоном повідомив таке.

"Ми прибираємо на місцях відведених для сміття. Там, де люди виносять біля доріг ми прибираємо технікою. Це робиться раз в три дні, буквально завтра у нас буде техніка. Ми прибираємо там, де є можливість під'їзду техніки", – повідомив наглядач Новоміського цвинтаря Геннадій Голобородько.

На Центральному кладовищі також прийшло багато людей, аби поприбирати могили померлих. Проте тут чистіше ніж на Новоміському цвинтарі.

"У мене могила бабусі далі, то там траву косять. У могилі це ж не комунальників справа. Принаймні було покошено, але крадуть, ось центральна алея всі квіти зняли, хто за це відповідає не знаю", – сказала полтавка Тетяна Гофман.

Всього на утриманні профільного комунального підприємства 28 міських кладовищ та 59 районних. З техніки один трактор, дві машини, а серед працівників 13 прибиральників.

"Загальна сума на прибирання була виділена три мільйони 200 тисяч гривень, це на заробітку плату прибиральників, це на паливо, на техніку, на ремонт техніки. Ми по законодавству не маємо права прибирати в могилах. Ми тільки маємо прибирати доріжки та сміттєві баки", – повідомив начальник КП "Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування" Денис Діхтяров.

Торік на утримання міських кладовищ спрямували більше грошей. Тоді всі кошти не використали.