У Полтаві прикордонника, який наживався на фіктивній евакуації з Маріуполя засудили до п'яти років позбавлення волі

25 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Харківський прикордонник від початку війни видавав себе за волонтера та пропонував за гроші вивезти людей з Маріуполя. Після отримання коштів він обривав зв'язок.


Днями у Київському районному суді Полтави оголосили вирок харківському прикордоннику, який брав гроші за евакуацію людей з Маріуполя, а отримавши кошти зникав. За фактами восьми злочинних епізодів подібного характеру чоловіка засудили до п’яти років ув’язнення.

Про це стало відомо з витягу з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Повідомляється, що дільничний інспектор прикордонної служби ще 24 лютого втік зі служби та до квітня видаючи себе за волонтера брав з людей кошти за евакуацію їхніх рідних з Маріуполя та Харкова.

Серед епізодів справи були перелічені наступні:

5 березня видавши себе за волонтера запропонував харків’янці вивезти її родину з Харкова до Львова за 3 тис. 560 грн. Отримавши гроші чоловік обірвав зв'язок та свою обіцянку не виконав.

Вже 16 березня він запропонував іншій жінці допомогу у придбанні та доставці ліків й продуктів у смт Борову (Ізюмський район, Харківська область). Свої послуги він оцінив у тисячу гривень, а отримавши гроші обірвав з потерпілою зв'язок.

На початку квітня зловмисник запропонував жінці вивезти сина з Маріуполя її сина. Спочатку його послуги коштували 2500 грн, але потім він підняв розцінки до 5500 грн. Відразу після отримання усієї суми прикордонник перервав спілкування та свою обіцянку так і не виконав.

Втім, це не завадило йому наступного дня запропонувати свої послуги з доставки ліків та продуктів у Привілля Луганської області за три тисячі гривень. Відразу після отримання повної суми чоловік зник.

Також встановлено, що 4 квітня зловмисник видавши себе за волонтера Червоного Хреста запропонував чоловіку вивезти родину з Маріуполя до Лубен усього за 1100 грн. А 6 квітня запропонував двом потерпілим вивезти їхніх знайомих з Маріуполя за тисячу та 300 грн відповідно. Обіцянок він своїх так і не дотримав.

Вже 10 квітня його затримали правоохоронці та розпочали досудове слідство.

У суді злочинець розкаявся у своїх злочинах, просив суворо його не карати та, навіть, частково відшкодував матеріальну шкоду одній з потерпілих у розмірі три тисячі гривень.

Зрештою його визнали винним у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч.3 ст.190, ч.5 ст.407 КК України та призначити йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.