На Полтавщині останній пам'ятник Ватутіну зруйнований: що відомо?

28 листопада 2023 0
Дарина Омелич
У Глобинській громаді останній пам'ятник російському військовому злочинцю та комуністу Ватутіну зруйнований. Його вилучать з державного реєстру пам'яток.

З ініціативи Полтавського офісу УІНП у Малих Кринках Глобинської міськради оглянули пам'ятник військовому злочинцю-комуністу Ватутіну. Під час огляду з'ясувалося, що погруддя росіянина відсутнє повністю, там лишилися лише рештки бетонного фундаменту.

До Департаменту культури і туризму Полтавської ОВА направили лист щодо вилучення цього пам’ятника з державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомив регіональний представник Інституту національної пам'яті України Олег Пустовгар.

Лист до Департаменту культури і туризму Полтавської ОВА. Фото: Олег Пустовгар

Наразі незрозуміло як саме зруйнувалася споруда глорифікації Ватутіна у селі Малі Кринки Глобинської громади: під впливом негоди або ж до активних дій вдалися прихильники декомунізації?

Довідково: Згідно з дослідженнями доктора історичних наук Володимира Сергійчука, Ватутін "кидав сотні людей беззбройними під німецькі танки, особливо на території України. І тільки завдяки гарматному м’ясу такі генерали як Ватутін вигравали битви". На Волині 29 лютого 1944 року червоний російський кат отримав кульове поранення від українських партизанів з УПА і через невдале лікування помер.

Фото: Олег Пустовгар