Органам місцевого самоврядування хочуть дозволити робити закупівлі без проведення тендерів – законопроєкт

14 липня 2021 0
Ольга Семенко
Колишній заступник міністра економіки заявив, що Верховна Рада планує розглянути законопроєкт, який дозволить органам місцевого самоврядування здійснювати закупівлі без проведення тендерів.

На позачерговому засіданні Верховної Ради планують розглянути законопроєкт, який передбачає можливість для органів місцевого самоврядування здійснювати закупівлі без проведення тендерів. Про це 13 липня повідомив на власній сторінці у Фейсбуці колишній заступник міністра економіки України Максим Нефьодов, який працював над впровадженням електронних тендерів у рамках проєкту "ProZorro". На його думку: "всі погані речі у нас робляться під прикриттям "для простого українця", або для "вчителів і лікарів".

   

Йдеться про законопроєкт №5289 "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами".  

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, замовникам товарів, робіт і послуг, до категорії яких віднесено сільські, селищні ради та міські територіальні громади, пропонують надати право здійснювати спрощені закупівлі шляхом використання електронної системи закупівель у порядку передбаченому Законом "Про публічні закупівлі" або без обов’язкового застосування порядку проведення спрощених закупівель,  з  обов’язковим оприлюдненням в електронній системі закупівель звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Крім того, законопроєкт пропонує передбачити можливість здійснення закупівель для сільських, селищних рад та міських тергромад виключно малоцінних або швидкозношуваних товарів, харчових продуктів, паливо-мастильних матеріалів, природного газу та електричної енергії для закладів охорони здоров’я або закладів освіти комунальної форми власності, послуг з підвезення здобувачів освіти до закладу освіти та у зворотному напрямку, а також проєктно-кошторисної документації.   

Автори законопроєкту вважають, що його ухвалення дозволить органам місцевого самоврядування оперативно закупляти товари для потреб громад у життєво необхідних, а насамперед соціальних сферах.