У Полтаві за рік відчутно зросли ціни на мед. Скільки коштує літр на щорічному святі?

13 серпня 2021 0
У Полтаві за рік ціни на мед зросли на 20 відсотків. Літр меду, який торік коштував 100 гривень, тепер вартує 120. Причина цьому – поганий урожай.


У Полтаві за рік зросли ціни на мед. Тому зараз придбати бодай кілька літрів не кожному по кишені.

"Відчувається. Для пенсіонерів особливо відчувається. Я собі купила баночку, нормально", – розповіла Світлана Василівна.

"Проти минулого року, то дуже зросли. Але я взяла гречаного меду на 300 гривень, літру взяла", – поділилася Олександра Антонівна.

Частина полтавців вважає, що вартість меду не суттєво відрізняється від торішньої.

"Нормальні ціни, як і торік. 100-150 гривень за літр, у цих межах", – зазначила Надія Яківна.

Загалом ціни на мед за рік зросли приблизно на 20 відсотків, каже голова громадської спілки "Обласне об’єднання "Полтавський пасічник".


"Причина в тому, що у цьому році дуже мало було меду, погодні умови не зовсім давали можливості зібрати мед. У нашій місцевості навіть меду з липи майже не було", – пояснила голова громадської спілки "Обласне об’єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук.

На святі меду цього року ціни за літр досягають 250 гривень.

"Торік ми продавали по 100 гривень мед із різнотрав’я, а в цьому – 120 мінімальна ціна", – розповів пасічник Геннадій Кащук.

Такого зростання цін – недостатньо, вважають пасічники. На їхню думку, хороший мед має коштувати дорого.

"Як для виробника, то ціни не дуже зросли, звичайно. Хотілося б покрити хоча б витрати, трохи більше", – каже продавчиня Людмила Гаврилова.

"Якісний мед має коштувати значно дорожче. Ви ж подивіться, скільки коштують цукерки – хімічно приготовлений продукт, а що коштує цукор, теж напівхімічний", – пояснив пасічник Іван Васильович.

Придбати мед полтавці ще можуть 14 та 15 серпня біля театру імені Миколи Гоголя.

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED