На Монастирській люди проти офісу в багатоповерхівці

20 квітня 2021 0
У Полтавській багатоповерхівці на першому поверсі замість квартири облаштовують офіс. Місцеві проти такого сусідства. А співвласник майбутнього офісу каже, що має всі необхідні дозволи та отримали їх ще до того, як будинок передали на баланс ОСББ.

Бути офісу чи не бути? В багатоповерхівці на Монастирській замість квартири на першому поверсі хочуть зробити офіс. Мешканці будинку проти. Та не можуть порозумітися із сусідом.

"На цю реконструкцію вони не отримали згоду від балансоутримувача, від ОСББ Монастирська, а також вони не отримали згоду від співвласників. Ця реконструкція є втручанням у конструкцію нашого будинку, і це може вплинути на руйнацію нашого будинку. Цей вхід буде біля газового стояка. Це може спричинити витік газу", – розповіла голова ОСББ Альона Лисюк.

"Всі власники, купуючи це житло, купували з одною метою, аби поруч не було офісів. Згідно з законодавством, в мене як власника, не спитали хочу я, чи не хочу цих змін. При наявності офісів тут будуть машини, сторонні люди. Життя для мешканців третього під'їзду не буде", – сказав мешканець будинку Олександр Калініченко.

У цій квартирі на першому поверсі два співвласники, які й планують відкрити тут офіс.

"На баланс ОСББ будинок переданий 10.12.2020 року, ми до цього часу вже зробили всі процедури. Звернулися до містобудування, звернулися в службу газу отримали всі необхідні дозволи, зробили проєкт, технічний паспорт і отримали у власність. Тобто в 10-му місяці це вже були нежитлові приміщення, а вони в 12-му тільки на баланс отримали цей будинок", – повідомив співвласник нежитлових приміщень Володимир Кравцов.

Голова ОСББ писала близько тридцяти звернень до Полтавської міської ради стосовно ситуації з реконструкцією квартири, але відповіді не було.

"Скоріше за все, тут якийсь особистий конфлікт чи непорозуміння. ОСББ за твердженням заявника, на баланс будинок прийняло пізніше, ніж він здійснював всі ці дозвільні процедури", – розповів головний архітектор Микола Шевельов.

У цьому випадку ОСББ змінити ситуацію не зможе, повідомив адвокат.

"Поки будинок будується, особа інвестує й паралельно вносять зміни, що це буде нежитлове приміщення, а що це буде для перукарні, або для офісу, й отримує на це право власності. Якщо це все було зроблено у рамках закону, особа отримала право власності й ОСББ уже жодного впливу на це немає", – сказав адвокат з містобудівного та земельного права Юрій Брикайло.

Сторони компромісу не дійшли. І бачать розв'язання питання тільки через суд

Катерина Матієнко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення