Скільки полтавці будуть сплачувати за газ взимку цього року

10 листопада 2021 0
Взимку цього року полтавці можуть очікувати на здорожчення ціни на газ щонайменше на 40 відсотків. Чи покриє різницю держава – невідомо.






Цьогоріч аби обігріти квартиру площею 50 квадратних метрів доведеться сплатити близько 2500 тисяч гривень. Мова про старий житловий фонд із централізованим опаленням. Торік сума була меншою, й складала близько дві тисячі гривень.

У жителів цієї двокімнатної квартири є субсидія.

"На нашу двокімнатну квартиру – це 34 квадратні метри за жовтень місяць прийшла квитанція 230 гривень. Субсидія не сьогодні, так завтра має прийти", – розповіла жителька будинку Олена.

В цій квартирі на першому поверсі поки що холодно. У помешканні 44 квадратних метри.

"У найхолодніші зимові місяці, ми сплачуємо десь до 1000 гривень за тепло. Думаю, що буде дорожче, у нас з кожним місяцем все дорожчає: і газ і електрика, і тепло також", – сказала жителька будинку Ірина Шиян.

Газ, який полтавці використовують для приготування їжі та обігріву своїх помешкань, постачає "Нафтогаз України". А за транспортування газу в кожному регіоні своя ціна. Вона коливається від 1 гривні 50 копійок за кубічний метр до 2 гривень 50 копійок.

"Починаючи з попереднього опалювального сезону побутові споживачі отримують дві платіжки. Одна платіжка за газ, як ресурс, друга платіжка за доставлення газу. Опалювальний сезон пройде успішно. НАК "Нафтогаз України" робить усе можливе, аби усі споживачі, які є клієнтами нашої компанії були своєчасно з газом у повному обсязі", – повідомив директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський.

В Америці ціна на газ вже досягла свого рекордного максимуму й сягає близько 12 доларів за кубічний метр. Пояснюють це тим, що мало залишків газу у сховищах, і як наслідок, тарифи дорожчають всюди.

"Проблема виникла з "Теплоенерго", раніше вартість газу для них була нижчою. І у зв'язку з підняттям тарифу дана компанія має певні труднощі, і як наслідок змушена підвищувати ціну. Це підвищення може становити 47 відсотків. Найгірший прогноз, можна готуватися до підняття ціни на опалення у найхолодніші місяці на понад 40 відсотків", – пояснила економістка Юлія Самойлик.

Полтавці, які підписали договори з НАК Нафтогаз України будуть сплачувати за послуги по 7 гривень 96 копійок за кубометр. А ті, хто не підписали, будуть сплачувати трохи більше.