Без масових гулянь, але з ополонкою та освяченням води: як відбудеться Водохреща у Полтаві

18 січня 2021 0
До Водохреща на центральному пляжі рятувальники-водолази вирізали ополонку. У Полтаві облаштували одне місце для занурювання – на першому міському пляжі.

Попри скасування масових гулянь на Водохреща, рятувальники вирізали на центральному пляжі ополонку.

Станом на 18 січня товщина льоду на Ворсклі в межах Полтави – 10 сантиметрів. Для безпечного перебування на кризі цього достатньо.

9 років моржує Іван Жерновий. Однак занурюватися на Водохреща не буде.

"Потрібно купатися щодня, потрібна регулярність. А якщо раз на рік, це, мабуть, добре, але плюсів я для здоровʼя не бачу", – розповів полтавець Іван Жерновий.

При таких низьких температурах за ніч вода в ополонці замерзне. Однак зранку 19 січня ополонку проріжуть знову.

"Прорубуємо ополонку на завтра. Масових заходів не буде, але ж люди однаково прийдуть. Ми тут будемо все контролювати, аби люди могли прийти сюди й безпечно скупатися", – сказав матрос-рятувальник "Рятувально-водолазної служби" Сергій Кустолян.

Окрім рятувальників-водолазів, посилено на пляжах області будуть чергувати поліціянти, надзвичайники та швидка.

"У 27 населених пунктах заплановані заходи на 34 обʼєктах, тобто водоймах. Забезпечувати публічний порядок будуть понад 120 правоохоронців, серед яких в основному поліціянти. Все має відбуватися з урахуванням карантинних обмежень, зі служителями культу, тобто священниками вже проведені розʼяснювальні бесіди", – розповів речник Національної поліції області Юрій Сулаєв.

Рятувальники радять у Полтаві занурюватися лише на центральному пляжі, оскільки там дно обстежене.

Олександра Шилова, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення