У Полтаві виявили нові заразніші штами коронавірусу

02 квітня 2021 0
Нові штами коронавірусу вже у Полтаві. Вони швидше передаються від людини до людини та викликають складніший перебіг хвороби та вражають людей молодшого віку.


У Полтаві виявили два нових штами коронавірусу – британський та південноафриканський. Це – мутовані види. Вони заразніші та більш смертельні. У третій міській лікарні зі 170 місць для хворих на коронавірус заповнено 70. Проте лікарі відзначають, що останнім часом люди хворіють важче.

"Упродовж останнього місяця постійно зростає кількість людей, які потребують кисневої підтримки, тобто під час лікування ще потребують кисню. Показання для госпіталізації такі: коли в пацієнта сатурація нижче 92 відсотки та, наприклад, клінічна картина – це пневмонія", – розповів Заєць Андрій, медичний директор.

Підтвердження того, що у Полтаві з’явився мутований штам коронавірусу отримали від Лондонської референс-лабораторії. Туди з обласного лабораторного центру направили 30 зразків змивів хворих. Два виявилися позитивними.

"Скільки їх є, ніхто не знає. У нас є факт і цього достатньо. Потрібно звернути увагу. Поки що їх виявили по одному. У одного хворого Британський штам, в іншого – Південноафриканський. І цього вже достатньо для того, щоб серйозно ставитися до ситуації, особливо враховуючи те, що захворюваність зростає", – розповів Андрій Байбарза, лікар-епідеміолог лабораторного центру МОЗ.

Мутовані штами коронавірусу мають такі ж симптомами, як і COVID-19: лихоманка, втрата апетиту, головний біль і біль у м’язах, а також втрата здатності відчувати запахи або смаки.

"Зараз дуже зростають кількість людей до 20, які інфікуються, і частка людей, які помирають. Сама зміна генетичного фонду може викликати меншу чутливість, чи взагалі відсутність помітності на ПЛР-тест системах", – розповів Вадим Арістов, стратег-інфекціоніст.

Це означає, що ПЛР-тестування може не показати, що людина хворіє на новий штам коронавірусу. Проте, як додає інфекціоніст, вакцина від COVID-19 лишається дієвою і проти нових мутованих штамів коронавірусу, але не на 100 відсотків.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення