Великодня випічка: рецепти пасок для приготування вдома

04 квітня 2024 0
Яніна Климань
Рецепти смачних пасок до великоднього столу 2024: деталі.

Цьогоріч Великдень в Україні відзначатимуть 5 травня. Одна з основних складових великоднього кошика – паска. Тому пропонуємо вам кілька рецептів смачної випічки.

Класична паска

Інгрідієнти:

Борошно − один кілограм

Молоко − 500 мілілітрів

Яйця − шість штук

Сухі дріжджі − один пакетик (11-12 грамів)

Вершкове масло − 200 грамів

Цукор − 300 грамів

Родзинки − 250-300 грамів

Ванілін − один пакетик

Цукрова пудра − 100 грамів

Кондитерська посипка

Спосіб приготування:

Змішати сухі дріжджі з 500 грамами борошна і додати тепле молоко, замісивши опару. Накрити рушником і прибрати у тепле місце на пів години, доки опара не підніметься удвічі.

Білки відокремити від жовтків. Останні розтерти з цукром. Їх треба збити до піни. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшене масло та замісити. Порціями ввести білки, вимішуючи тісто.

Додати просіяне борошно та остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати у тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно у два рази.

Після чого туди додати родзинки, ще раз усе добре перемішати та відставити на десять хвилин. Форми змастити олією, злегка присипати борошном.

Заповнити тістом 1/3 форми та відставити ще на десять хвилин, щоб воно піднялося. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто необхідно трохи змастити яйцем зверху і поставити випікати. Тримати при такій температурі не більш десяти хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).

Для глазурі потрібно білки збити до піни, додати цукрову пудру та ще раз збити. Покривати нею слід готові гарячі паски. Наприкінці прикрасити кондитерською посипкою.

Сирна паска

Інгрідієнти:

Кисломолочний сир 9% – 350 грамів

Сметана 20% – 150 грамів

Яйця – 2 штуки

Цукор – 100 грамів

Ванільний цукор – один пакетик

Родзинки – 100 грамів

Цукати – 150 грамів

Спосіб приготування:

Жовтки відділити від білків. Змішати їх з маслом, цукром і сметаною. Збити до однорідної маси. Наприкінці додати ванільний цукор і перемішати.

Сир перетерти через сито і з’єднати з яєчно-сметанною сумішшю. Вмішати у сирну масу родзинки та цукати.

Форму для випічки вистелити марлею, складеною у кілька шарів, а далі викласти туди сирну масу.

Вирівняти поверхню і накрити її залишками марлі. Поставити у холодильник мінімум на шість годин. Прикрасити паску можна цукатами та цукровою пудрою.

Панетоне – італійська паска


Інгрідієнти:

Апельсин – одна штука

Родзинки – 100 грамів

Коньяк – 50 грамів

Молоко – 200 мілілітрів

Борошно – 600 грамів

Цукор − 250 грамів

Вершкове масло − 150 грамів

Сухі дріжджі – дві чайні ложки

Яйце – три штуки

Жовток – одна штука

Спосіб приготування:

З`єднати дріжджі, тепле молоко та ложку цукру. Змішати до однорідності. Додати до розчинених дріжджів кілька ложок борошна, перемішати та накрити харчовою плівкою. Залишити опару на годину в теплому місці.

Промити родзинки, просушити їх та нарізати дрібними шматочками. Замочити родзинки у коньяку.

Збити яйця, жовток, цукор та вершкове масло кімнатної температури до однорідної маси.

Помити апельсин та зняти з нього цедру на дрібній тертці. Додати цедру до яєчної маси та перемішати.

В опару влити яєчну масу, родзинки з коньяком та насипати борошно. Замішати тісто. Поставити його у тепле місце на дві-три години, накривши харчовою плівкою. Викласти тісто, приспати борошном та вимісити.

Викласти у форми для випікання на 1/2 та залишити в теплі до підняття. Випікати панетоне в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.