Великодня випічка: рецепти пасок для приготування вдома
Цьогоріч Великдень в Україні відзначатимуть 5 травня. Одна з основних складових великоднього кошика – паска. Тому пропонуємо вам кілька рецептів смачної випічки.
Класична паска
Інгрідієнти:
Борошно − один кілограм
Молоко − 500 мілілітрів
Яйця − шість штук
Сухі дріжджі − один пакетик (11-12 грамів)
Вершкове масло − 200 грамів
Цукор − 300 грамів
Родзинки − 250-300 грамів
Ванілін − один пакетик
Цукрова пудра − 100 грамів
Кондитерська посипка
Спосіб приготування:
Змішати сухі дріжджі з 500 грамами борошна і додати тепле молоко, замісивши опару. Накрити рушником і прибрати у тепле місце на пів години, доки опара не підніметься удвічі.
Білки відокремити від жовтків. Останні розтерти з цукром. Їх треба збити до піни. В опару, що підійшла, додати жовтки з цукром, добре перемішати, ввести розм'якшене масло та замісити. Порціями ввести білки, вимішуючи тісто.
Додати просіяне борошно та остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати у тепле місце на годину. Тісто має збільшитися приблизно у два рази.
Після чого туди додати родзинки, ще раз усе добре перемішати та відставити на десять хвилин. Форми змастити олією, злегка присипати борошном.
Заповнити тістом 1/3 форми та відставити ще на десять хвилин, щоб воно піднялося. Розігріти духовку до 100 градусів. Тісто необхідно трохи змастити яйцем зверху і поставити випікати. Тримати при такій температурі не більш десяти хвилин, потім збільшити температуру до 180 градусів і випікати паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).
Для глазурі потрібно білки збити до піни, додати цукрову пудру та ще раз збити. Покривати нею слід готові гарячі паски. Наприкінці прикрасити кондитерською посипкою.
Сирна паска
Інгрідієнти:
Кисломолочний сир 9% – 350 грамів
Сметана 20% – 150 грамів
Яйця – 2 штуки
Цукор – 100 грамів
Ванільний цукор – один пакетик
Родзинки – 100 грамів
Цукати – 150 грамів
Спосіб приготування:
Жовтки відділити від білків. Змішати їх з маслом, цукром і сметаною. Збити до однорідної маси. Наприкінці додати ванільний цукор і перемішати.
Сир перетерти через сито і з’єднати з яєчно-сметанною сумішшю. Вмішати у сирну масу родзинки та цукати.
Форму для випічки вистелити марлею, складеною у кілька шарів, а далі викласти туди сирну масу.
Вирівняти поверхню і накрити її залишками марлі. Поставити у холодильник мінімум на шість годин. Прикрасити паску можна цукатами та цукровою пудрою.
Панетоне – італійська паска
Інгрідієнти:
Апельсин – одна штука
Родзинки – 100 грамів
Коньяк – 50 грамів
Молоко – 200 мілілітрів
Борошно – 600 грамів
Цукор − 250 грамів
Вершкове масло − 150 грамів
Сухі дріжджі – дві чайні ложки
Яйце – три штуки
Жовток – одна штука
Спосіб приготування:
З`єднати дріжджі, тепле молоко та ложку цукру. Змішати до однорідності. Додати до розчинених дріжджів кілька ложок борошна, перемішати та накрити харчовою плівкою. Залишити опару на годину в теплому місці.
Промити родзинки, просушити їх та нарізати дрібними шматочками. Замочити родзинки у коньяку.
Збити яйця, жовток, цукор та вершкове масло кімнатної температури до однорідної маси.
Помити апельсин та зняти з нього цедру на дрібній тертці. Додати цедру до яєчної маси та перемішати.
В опару влити яєчну масу, родзинки з коньяком та насипати борошно. Замішати тісто. Поставити його у тепле місце на дві-три години, накривши харчовою плівкою. Викласти тісто, приспати борошном та вимісити.
Викласти у форми для випікання на 1/2 та залишити в теплі до підняття. Випікати панетоне в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин.