За рік ціна на борщ зросла майже втричі
За рік овочі для борщового набору подорожчали майже у три рази. Піднялися у ціні: морква, капуста та буряк.
"По-перше, фермери зменшують кількість посівних площ для вирощування цих культур та переходять на більш рентабельні. По-друге, запровадження ринку землі через те, що це потребує значних інвестицій і капіталізація", – зазначив кандидат економічних наук Полтавської політехніки Андрій Скрильник.
На Центральному ринку продавці нарікають на цьогорічний неврожай через паводки.
"Морква зараз по 15 гривень, картопля – 10, буряк – 15", – розповіла продавчиня Любов.
"У цьому році ціна на капусту дуже зросла через неврожай. Морква, буряк – на три-чотири гривні. А ціна на картоплю за рік не змінилася", – розповіла продавчиня Аліна.
Ціна на м'ясо майже не змінилася.
Попри це полтавці також відчули на собі подорожчання традиційної страви.
"Пенсія маленька. Я готую те, що подешевше", – зазначила полтавка Лідія.
"Мій чоловік не признає такого. Борщ має бути або ж суп, кожного дня має бути щось варене", – додала полтавка Ніна.
Су-шеф Інна Аврамко навчилась готувати борщ ще в дитинстві. Знає безліч рецептів, проте основними називає наступні інгредієнти.
"Три картоплинки, один буряк, одна морквинка, 200 грамів цибулі, 400 грамів капусти та м’яса 250 грамів, – розповіла су-шеф Інна Аврамко.
Окрім цього господині використовують томати, квасолю, часник та кріп. Але за словами кухаря, найголовніше – це готувати з любов’ю.
У середньому на інгредієнти для трьох літрів борщу господиням доведеться витратити 150 гривень.
Проте, якщо ви хочете заощадити свій час, то порцію борщу можна придбати в більшості закладів міста.
У цілому за рік три літри борщу подорожчали на 15 гривень.