У деокупованому Святогірську знову кипить мирне життя

26 січня 2024 0

Все більше людей повертаються до рідного міста попри близькість до фронту та відсутність деяких комунальних послуг

Невеличке місто на півночі Донецької області іноді називають "Донецькою Швейцарією", бо до війни Святогірськ був місцем паломництва вірян, які приїздили до Святогірської Лаври, та туристів, яких приваблювала унікальна природа цього регіону. У 2014 році Святогірську пощастило – він вистояв проти російських нападників, залишився вільним, а згодом навіть став притулком для тисяч людей, які тоді виїхали з окупованих міст Донеччини.

Під час повномасштабного вторгнення фронт дуже швидко наблизився до Святогірська. Гучні вибухи лунали все ближче, люди ховалися по підвалах та потроху виїжджали куди подалі. У червні 2022 року місто було зайняте загарбницькими військами та перебувало в окупації майже чотири місяці. За час інтенсивних боїв Святогірськ зазнав значних руйнувань. Близькість до фронту відчувається й зараз, утім життя повертається у місто.

Місто зруйноване, але вцілили українські прапори       

"Русский мир", що прийшов до Святогірська, призвів до майже повного руйнування міста. Тут підрахували, що було зіпсовано 80 відсотків житлових та інфраструктурних споруд. Під час окупації у своїх пошкоджених домівках жило приблизно п’ятсот людей (з п’яти тисяч довоєнного населення) – без води, світла та газу, харчуючись своїми старими запасами, що залишилися у підвалах.

 Руйнувань зазнали не тільки світські споруди, а й Святогірська Лавра

Коли українські війська звільнили Святогірськ, вони потрапили у суцільні руїни. Перш за все потрібно було допомогти людям, які пережили окупацію. Їм забезпечили підвіз харчів, медикаментів, провели медогляд, оперативно підготували соціальний притулок з більш-менш пристойними умовами для проживання. Перед зимою мешканців забезпечували дровами, буржуйками, допомагали з будівельними матеріалами та утепленням домівок.

Здивувало те, що у місті збереглися українські прапори, які кілька років тому місцеві активісти придбали до Дня Незалежності України та вивісили на стовпах по вулиці Курортній. Ці жовто-блакитні стяги пережили найзапекліші бої та російських окупантів, які не наважилися їх зняти через ймовірність потрапити під вогонь ЗСУ. Нещодавно було прийняте рішення замінити їх на нові, а пам’ятні прапори, як артефакти цієї війни, відправити до виставок та музеїв.

Заміна прапорів на вулиці Курортній

Повернення життя до Святогірська

Нині у місті відносно тихо, лише зрідка лунають звуки важких пострілів, адже фронт лише на відстані у 35 кілометрів. У Святогірську все ще багато зруйнованих будівель, на вулицях та на подвір’ях – безліч підбитої російської техніки, повсюди – воронки від снарядів та приховані міни, "пелюстки", залишки нерозірваних снарядів.

Водночас є й позитивні зрушення. Люди потроху повертаються та лагодять домівки, відкриваються пекарні, магазини, кафе, поновилися сервіси мобільного зв’язку, пошти, банкінгу, надання медичної та соціальної допомоги. На місці й місцева влада, яка допомагає налагодити життя в громаді.

У 2023 році у Святогірську запрацювала соціальна пральня та лазня, де містяни можуть безплатно попрати та помитися, оскільки комунальні послуги поки що відновлені не в повному обсязі. Світло у місті з’явилося у перший місяць після деокупації, але й досі немає газопостачання. Наразі вирішується питання з водопостачанням і водовідведенням, про що повідомила обласна адміністрація.

У Святогірську працюють над відновленням централізованого водопостачання

Централізованого опалення в багатоквартирних житлових будинках немає, але цієї зими у місті запрацювала одна котельня, яка забезпечує опалення лікарні та пункту незламності. Як і минулого року, працює тимчасовий притулок для місцевих, де можна обігрітись і поїсти. Власникам приватних будинків роздають брикети та дрова для опалення.

Міст як символ відродження

Міст через Сіверський Донець, що вів до Святогірської Лаври, був підірваний напередодні окупації міста. Це дало змогу українським захисникам утримати високий правий беріг та провести вдалу наступальну операцію.

Зруйнований міст у Святогірську

У травні 2023 року почалися роботи зі спорудження нової переправи. В короткий термін міст було побудовано. Як зазначили в Донецькій ОВА, "відновлення цього мосту має як логістичне, так і соціальне значення для області. Він забезпечує сполучення через Сіверський Донець між населеними пунктами Святогірської міської територіальної громади та виступає альтернативним шляхом між Донецькою та Харківською областями".       


Реконструкція мосту у Святогірську через Сіверський Донець вже на завершальній стадії

Допомога звідусіль

Вижити місцевим мешканцям і відновити місто допомагають також міжнародні благодійні організації та волонтери. До медичного обслуговування долучилися «Лікарі без кордонів», медичний корпус «Фріда», десант Феофанії, який раз на квартал проводять обстеження людей.

На новорічні свята до дітей Святогірської громади завітала дитяча аніматорка, ведуча та організаторка шоу-студії "МОНА" Наталія Уварова, а з нею пес Патрон. Діти отримали купу позитивних емоцій, вражень та солодкі подарунки від World Central Kitchen.


 Дітям Святогірської громади влаштували новорічне свято

У січні цього року Міжнародний благодійний фонд "Руки друзів" підписав меморандум про співробітництво зі Святогірською міською військово-цивільною адміністрацією. "Маємо намір сприяти відновленню та допомагати всіма наявними ресурсами мешканцям громади, що пережила 3,5 місяця окупації.Жахливо бачити руйнування, спричинені війною. Та відновлення моста, який невдовзі буде відкрито, викликає радість і підкріплює віру у Перемогу й відновлення нашої Донеччини", - зазначили у фонді.

Попри те, що до Святогірська потроху повертається життя, місто має великі рани, які доведеться довго залікувати. Але люди вірять, що їх "маленька Швейцарія" відродиться, стане ще кращою та привабливішою.

Світлана Денисенко