Коли чекати весняного потепління та яким буде останній зимовий місяць

10 лютого 2022 0
З початку лютого температура повітря у Полтаві дещо підвищилася. Розпочався перехідний період від зими до весни. Погода в останній зимовий місяць може постійно змінюватися, тому навіть через потепління ховати зимовий одяг поки не варто.




Температура повітря в останній зимовий місяць не може не радувати. Однак, перехідний період від зими до весни супроводжується поривами вітру, через що й відчувається холодніше.

"А я люблю коли тепло", – сказала полтавка Ірина.

Полтавська фотографиня Олександра Маханова вже чекає на потепління, бо працювати зазвичай доводиться на вулиці.

"Хочеться вже весни, тепла, погода плюсова вже. Я дивилася прогноз, тому хочеться вже трохи сонечка. Загалом це залежить від фотографів, хтось і в похмуру погоду любе знімати. Я люблю коли сонечко, тоді дуже гарні кадри виходять, такі наповнені", – сказала полтавка Олександра Маханова.

Однак, не всі полтавці очікують на сонце, адже їм хочеться ще трохи зимової прохолоди.

"Ще літо буде довге це точно, тому ще не хочеться тепла, хочеться прохолоди та затишно вдягнутися", –
розповів полтавець Роман.

"Ще в березні буде дуже холодно, так сказала народний синоптик Діденко, каже в березні буде холодно, а ось у квітні буде дуже тепло", – сказала полтавка Олександра Сидоренко.

По прогнозах 5,6 градуса, – каже полтавець Василь Федорович.
Весни вже хочеться? – запитав кореспондент.
Весни та не дуже, як прийдеться", – відповів чоловік.

А ось дехто від зими вже втомився й очікує на сонце та потепління.

"Думаю, що вже почне теплішати й вже буде більше сонця. Принаймні я так очікую, бо зараз почалися такі роки, що дуже часто багато тепла взимку", – розповів полтавець Павло Калараш.

"З радістю б заховали зимові речі, але в мене 28 лютого день народження, то до 28 лютого вибачте, але буде ще зима", – вважає полтавка Наталія Калараш.


Друга десятиденка лютого практично весняна, але це не означає, що слід вже роздягатися. Погода в останній зимовий місяць може повернутися на дійсну "люту" прохолоду.

"На наступному тижні знову потепліє, максимальна температура повітря буде вищою за норму, але не сильно. В день будо близько 4-6 градусів тепла. Що стосується приємних нашому вуху 10-12 градусів тепла, то це скоріше торкнеться південної частини України, а в більшості областей це буде 4-9 градусів", – повідомила синоптикиня Наталка Діденко.

"Потепління зачепить останню декаду лютого, а далі стовпчики термометра знову опустяться. Зазначається, що лютий зміниться весною без різких стрибків температур. Температура підніметься до плюс 9, плюс 10. Весна зараз настає приблизно на два тижні раніше, тепло в першій половині швидко наростає, а в другій сповільнюється. Тому термін приходу літа майже не змінюються", – повідомила екологиня Тетяна Морозова.

Зміни клімату, які не все частіше не відповідають температурній нормі провокують стихійні лиха. Сильні пориви вітру надмірну посушливу погоду, або навпаки повені. Якщо клімат продовжить змінюватися нинішніми темпами, такі події ставатимуть все масштабнішими та частішими на території України.