Полтавський виконком затвердив нову програму знищення амброзії

24 червня 2022 0
Поліна Кузнецова
У межах Полтавської міскої територіальної громади запровадили нову програму ліквідації найпоширенішого алергену.

23 червня під час засідання Виконавчого комітету Полтавської міської ради його члени запровадили програму ліквідації Амброзії полинолистої в період з 2022 до 2026 року.

Фінансування програми здійснюється з коштів бюджету Полтавської міської територіальної громади та інших джерел не заборонених чинним законодавством України. Сума за 2022 становить 6 мільйонів гривень, а з 2023 ціна за рік виросте до 6,2 мільйона гривень.


Програма охоплює:

  • низьке скошування рослин амброзії полинолистої перед цвітінням у період;
  • знищення рослин амброзії до цвітіння на засмічених ділянках агротехнічним методом;
  • застосування екологічно безпечних препаратів для обприскування територій в вогнищах зараження амброзією полинолистою;
  • знищення амброзії полинолистої в період цвітіння, формування насіння та плодоношення: викопування або виривання рослин з корінням і знищення їх шляхом спалювання у спеціально відведених для цього місцях або подрібнення з подальшим схороненням решток у санітарних ямах з використанням гасу або вапна.

Амброзія є сильним алергеном, який, за твердженнями фахівців з охорони здоров’я населення, є причиною масових захворювань на алергію та бронхо-легеневу систему. До того ж з’ясовано, що амброзія полинолиста надмірно висушує та виснажує ґрунт.

Цікаво, що перші сходи амброзії з’являються у квітні та попередити її цвітіння у період росту набагато простіше, але програму вирішили затвердити коли усі представники майже досягли дорослої стадії.