Цієї весни борщовий набір здешевшав

30 березня 2021 0
Борщовий набір подешевшав. За рік подорожчала лише морква на три гривні, а цибуля навпаки здешевшала на стільки ж. Суттєво не змінилася ціна на капусту, буряк та картоплю.

Цьогоріч борщовий набір здешевшав. Трилітрова каструля готової страви обійдеться у 100 гривень. Морква, буряк, картопля, капуста та смажена цибуля – головні інгредієнти.

Господиня Світлана Приходько майже щодня готує на родину борщ. Адже це – головна страва на столі.

"У нас в батьків є город й ми вирощуємо все самі. Щоразу готуєш борщ й він різний, навіть якщо однакові інгредієнти, але смак буде різний. Все залежить від настрою, кількості овочів. Вже навесні морква й буряк вже зовсім не такі", – додала господиня Світлана Приходько.

За рік подорожчала лише морква на три гривні, а цибуля навпаки здешевшала стільки ж. Суттєво не змінилася ціна на капусту, буряк та картоплю.

"10 гривень коштує буряк, морква – 10 гривень, 12 гривень – картопля й вісім гривень – цибуля. Такі ціни тримаються вже з листопада", – розповіла продавчиня Вікторія Глушич. 

– Картопля – 12 гривень, капуста – шість гривень, – сказала продавчиня Ольга Петрівна.

– Скільки часу тримаються такі ціни? – уточнили ми.

– Напевно, два місяці, підвищувати не плануємо, бо нікого немає, – відповіла продавчиня Ольга Петрівна.

Аби зекономити господині радять готувати овочі до борщу ще влітку й зберігати готову суміш в таких банках.

Ціна на овочі змінюється в залежності від кількості продуктів, які залишилися на складі. Тобто, якщо моркви майже немає, то й ціна на неї буде вища.

"Я думаю, що ціни будуть залишатися на такому рівні. Тим паче скоро новий урожай, вже в травні буде й молода цибуля, й картопля. Тому всі будуть зацікавлені продати старі овочі за тими цінами, які зараз формує ринок", – сказала економістка Юлія Самойлик.

Тож здорожчення цих продуктів найближчим часом не відбудеться.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення