Засудили іноземця, який незаконно перетнув кордон України та приїхав на Полтавщину

13 січня 2022 0
Тетяна Наказненко
До умовного терміну засудили громадянина Вірменії, який кілька разів незаконно перетинав кордон України. Він приїжджав до місця свого тимчасового проживання у Полтавському районі.

Рік іспитового строку призначив Октябрський районний суд Полтави іноземцеві, який незаконно перетнув державний кордон України. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Так, 16 серпня 2017 року Кобеляцький районний сектор управління Державної міграційної служби в Полтавській області, у зв'язку з порушенням  обвинуваченим вимог закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", виніс рішення про примусове повернення іноземця та зобов'язав останнього покинути територію України протягом 15 діб, тобто до 31 серпня 2017 року. При цьому чоловікові встановили заборону в`їзду строком на три роки (до 16 серпня 2020 року).

Утім, обвинувачений в зазначений термін територію України не покинув. За адміністративним позовом Кобеляцького PC УДМС Полтавщини Кобеляцький районний суд ухвалив рішення про примусове видворення іноземця та заборону в`їзду на територію України строком на п`ять років, тобто до 21 листопада 2022 року.

19 грудня 2017 року, після поміщення чоловіка до Чернігівського пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, його примусово видворили через Міжнародний аеропорт "Бориспіль" міжнародним авіарейсом №611 "Київ (Україна) - Єреван (Республіка Вірменія)".

У Вірменії обвинувачений змінив своє прізвище, взявши дівоче прізвище матері, та 17 серпня 2018 року  отримав новий паспортний документ - закордонний паспорт громадянина Республіки Вірменія, який містив недостовірні відомості (відсутність заборони в`їзду в Україну), що забезпечило останньому можливість безперешкодно в`їжджати на територію держави.

16 квітня 2019 року обвинувачений в`їхав на територію України через пункт пропуску "Гоптівка" (Дергачівський район Харківської обл.) з Російської Федерації, пред`явивши під час проходження прикордонного паспортного контролю вищевказаний закордонний паспорт. Після завершення прикордонного контролю він поїхав до місця свого тимчасового проживання в смт Білики Полтавського району.

Дії чоловіка кваліфікували як незаконний перетин державного кордону України, тобто перетин державного кордону України особою, якій заборонено в`їзд на територію України в пункті пропуску через державний кордон України за документами, що містять недостовірні відомості, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 332-2 Кримінального кодексу України.

Після цього чоловік ще тричі покидав Україну та повертався.

Таким чином, суд визнав чоловіка винуватим у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 332-2 та ч. 2 ст. 332-2 Кримінального кодексу України й призначив йому узгоджене покарання:

- за ч. 1 ст. 332-2 КК України у виді позбавлення волі на строк рік;

- за ч. 2 ст. 332-2 КК України у виді позбавлення волі на строк три роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 Кримінального кодексу України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначили іноземцю покарання у виді позбавлення волі на строк три роки. Утім, на підставі ст. 75 Кримінального кодексу України, його звільнили від відбування основного покарання з випробуванням.

Із засудженого мають стягнути на користь держави 4 805 грн судових витрат на залучення експерта.