Хто такий Володимир Величко та що він зробив для «руського міра»

29 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Розбір пропагандистських прийомів пана Величка, які діють на людей краще ніж Кива та Мамай.

Прокремлівська пропаганда зараз опинилась вістрі збройної агресії Росії проти України. Величезне військо різнокаліберних медійників, яке роками працювало над просуванням путінської політики та наративів не лише всередині "російської родіни", але й у нашій країні отримало свою заслужену "годину слави". І полтавських "звіздунів" серед них, на жаль, чимало. Варто лиш згадати одіозного екснардепа Іллю Киву, який прохав Путіна скинути на Україну ядерну зброю та проросійськи налаштованого міського голову Олександра Мамая, який закликав українців рівнятися на Путіна та активно просував наратив про братські народи та війну Росії проти США.

Але не менш знаковою фігурою цього збіговиська путінофілів є і ніби-то звичайний сімейний лікар, громадський активіст та блогер Володимир Величко.

І хоча на відміну від Іллі Киви та Мамая він не кричав, що Путін герой та світовий лідер надзвичайного масштабу його диверсійна медіадіяльність видалась не менш шкідливою та руйнівною для українського суспільства аніж прямий заклик до "руського міра".

Зауважимо, що попри зухвале ставлення до російської пропаганди та відверте глузування на Соловйовим та Скабеєвою, інфодиверсія теж має свої види та розрахована на різні категорії людей, в залежності від рівня їхнього сприйняття, розвитку та соціально-матеріального становища.

Так Володимир Величко відноситься до категорії так званих шаріївців, тобто проросійськи налаштованих переважно віруючих інтелігентів, для яких все не так однозначно та у свідомості яких є усі умови плекання "руського міру" під соусом ненависті до українських нациків, бандерівців та західних ЛГБТ-шників.

Саме такі люди свого часу активно підтримували, а деякі і нині підтримують Анатолія Шарія. У своїй боротьбі за "скрепноє і інтєлігентноє" вони сформували потужну когорту, яка досить швидко та радо прийняла до своїх лав і Володимира Величка.

Діяв "полтавський врачь" теж досить по-шаріївськи. Викривав ніби-то фейки українських ЗМІ, відверто маніпулював публічною інформацією, не цурався брехні та наклепів, критикував переважно у глузливій та образливій манері українських політиків та військових всіх рівнів, особливо тих які прийшли до влади після Революції Гідності.

За таку відверто ворожу позицію до всього українського його не раз називали “прокремлівським блогером” та “агентом ФСБ”. Однак навіть ця теза стала справжнім інфоприводом для чергового нападу на Україну та українців

У своєму телеграм-каналі Володимир Величко нещодавно (16 червня) опублікував відео із підписом "Всі українці нині це СБУ". А у самому відео він розширив цю конспірологічну тезу до меж тоталітаризму та справжньої агентурної сітки.

"У наш час є лише два варіанти: або бути за СБУ або за ФСБ. Альтернатив чи проміжних варіантів просто не має", - з сумом констатує Володимир. Втім себе він називає третьою стороною і активно відхрещується від співпраці з Росією та кілька разів  (для більшої певності) називає себе українським патріотом.








Втім про патріотизм Володимира Величка можна говорити вічно. Особливо це стосується його розуміння подій Революції Гідності та діяльності українських бійців у зоні АТО/ООС.

Саме бажання українців повалити злочинний режим Януковича та свідомо обрати курс на євроінтеграцію пан Володимир назвав типовою провокацією, а обраний народом курс просто засудив.

"Ніколи не розумів цього прагнення, ми маємо розвивати свою державу таким чином, щоб Європа до нас прагнула і ставила за приклад наші українські закони, цінності. Час змінювати спосіб мислення і не будувати в позі і благати, а слід гордо підняти голову і будувати Україну самим, не чекати, що хтось це зробить за нас", – ділився він з читачами у своєму блозі.

Щодо жителів тимчасово окупованої території, то ще у 2019 році у прямому ефірі локального телеканалу він закликав вивести українських військових з території тимчасово окупованої Донецької області  та називав їх не інакше як бойовики.





"Чого ви не кажете що наші солдати винні у військових злочинах. Я вам можу розказати чимало випадків злочинів з нашого боку. Як ґвалтували дітей, як нацистські батальйони…",- з піною у рота кричав Володимир.

Чим саме займаються вдавані нацистські батальйони він так і не назвав, але чітко наголосив що українські військові мають вивести свою техніку та вийти за лінію розмежування, адже за його словами «який Донбас це Україна?» і якщо і воюватимуть українські військові виключно з бабусями «давитимуть танками наших бабусь?». Кому це взагалі може спасти на думку? Лише тому хто у тому ж прямому ефірі зізнається що хоче поїхати працювати в Росію, бо там все краще і платять більше і взагалі всі умови для професійного розвитку.

Повертаючись до проблеми із деокупацією території Донбасу пан Володимир усі методи збереження культурного єднання і комунікації пропонував перевести у суто концертно-фестивальну площину. Так на порталі "Нові лідери" його пропозиція встановлення миру на Донбасі включала геніальну в своєму безглузді ідею провести фестиваль дзвонарів.

"В рамках роботи "місії миру" як один із методів культурно-освітньої роботи з громадянами, маю намір організувати фестиваль "Дзвони миру". На цей захід будуть запрошені майстри колокольного дзвону з України, Росії та Білорусі", – міститься у картці проєкту Володимира Величка.

До речі, як бачимо з цитати гостями мають стати представники тріади братських народів, тобто білоруси, українці та росіяни. Які ще аргументи потрібні, щоб довести, що Володимир Величко типовий проросійський пропагандист.

Однак більш ніж за церковні дзвони бідкається Володимир Величко за заборону "хороших руських авторів" та під соусом збереження руської культури просуває два відверто кремлівські наративи: "В Україні утискають російськомовне населення та не дають їм належної свободи для існування та саморозвитку". а також "Україна тоталітарна держава яка створює цензуру та тоталітарні умови всередині культурно-освітнього простору", який безперечно виставляє Україну нацистською державою із максимально авторитарним керівництво.

Володимира Величка настільки непокоїть заборона Булгакова та проблеми зносу демонтажу пам’ятників російським імперським та радянським діячам, що для захисту цих російських культурних цінностей він на допомогу закликає… святих.

У багатьох своїх відео-роздумах він ділиться з підписниками кремлівськими наративами під релігійно-філософським соусом "А що на це сказали б православні святі?". І не чекаючи знаків від угодників божих відповідає за них  щось на кшталт "Не оцінили б". Як на мене, підтримка концепту російського миру  всередині української аудиторії, яка воює з цим самим "руським міром" за допомогою уявних псевдовідповідей від святих "угодніків" виглядає максимально крінжово та тягне на якийсь психічний розлад. Але проросійські глядачі і не таке "схавають" так що щодо логіки можна не перейматися.

Але вдаючись до його ж методів можемо бути певні що святі однозначно засуджували зраду держави, свого народу та власної совісті. Навіть не знаючись на доктринальному та катехізичному православному вченні, а керуючись виключно загальнолюдськими уявленнями про мораль вчинку Володимира Величка не має виправдання. Особливо враховуючи, те що сам пан Володимир за нашою інсайдерською інформацією виїхав до Німеччини і звідти вкладає ідеологічне російське ***но в мізки своїх читачів.

І поки наші українці гинуть під уламками цивільних СТО, багатоповерхівках, чергах за водою чи за покупками у ТЦ такі люди як Володимир Величко обережно просувають в своїй аудиторії тему хороших руських та безмежної цінності руського міра. Однак війна показала, що справжні цінності "руського міра" це жорстокість, цинізм, брехливість та підступність. І читаючи або натрапляючи на повідомлення від таких Володимирів варто щоразу згадувати кадри жертв серед цивільних українців. Тоді все одразу стане на свої місця і вам не вдасться стати підґрунтям та біомасою для створення на території незалежної та вільної України рабської колонії занедбаного "руського міра".