Засудили до увʼязнення чоловіка, який у Полтаві підпалював чужі автомобілі

02 січня 2021 0
Тетяна Наказненко
Взимку 2019 року у Полтаві місцевий житель скоїв підпали восьми чужих автомобілів. Чіткого вибору, який саме транспортний засіб буде підпалювати, він не мав і не міг пояснити, що спонукало його це робити. Чоловіка засудили до увʼязнення.

Пʼять років позбавлення волі призначили полтавцю, який в обласному центрі підпалював чужі автомобілі. Відповідний вирок виніс Ленінський районний суд Полтави. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що протягом 9-26 лютого 2019 року обвинувачений підпалив у Полтаві вісім автомобілів. У якості займистої рідини він використовував засіб для зняття лаку, який купував у магазині "АТБ маркет".

Так, 9 лютого близько 1:05 обвинувачений підпалив автомобіль "Kia Soul". У результаті вогонь знищив правий передній підкрилок та частково пошкодив покришку колеса. Таким чином чоловік завдав власнику автівки матеріальної шкоди на суму 600 грн.

10 лютого  близько 1:30 полтавець здійснив підпал газелі ГАЗ 32213ПЕ. Вогонь знищив лівий передній підкрилок та пошкодив облицювання лівої двері, крила, бамперу, чим завдав потерпілому матеріальної шкоди на суму 2 997 грн.

Тієї ж ночі обвинувачений, придбавши рідину для зняття лаку у супермаркеті, направився до території Дитячої міської клінічної лікарні. Близько 2:50 біля приймального відділення підпалив автомобіль "Fiat Punto". Транспортний засіб згорів повністю, таким чином обвинувачений завдав власниці автівки матеріальної шкоди на суму 171 632 грн.

10 лютого близько 3:25 чоловік, перебуваючи на вулиці Головка, здійснив підпал автомобіля "ЗАЗ Sens", завдавши потерпілому матеріальної шкоди на суму 73 597 грн.

Того ж дня близько 5:40 на бульварі Б.Хмельницького, обвинувачений підпалив автомобілі "Skoda Octavia" та "Volkswagen Tiguan", завдавши власнику транспортних засобів матеріальної шкоди на суму 522 465 грн.

Окрім цього, 26 лютого 2019 року о 4:15 в мікрорайоні Левада він підпалив легковик "KIA Cerato", завдавши потерпілому матеріальної шкоди на суму 242 006 грн.

Того ж дня близько 5:40, перебуваючи на вулиці Головка, здійснив підпал автомобіля "KIA ED CEED". У результаті власнику легковика було завдано матеріальної шкоди на суму 80 860 грн.

З тексту вироку стало відомо, що у судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав повністю. Підпалював автівки переважно через ліве переднє колесо за допомогою запальнички та ватного диска, промоченого рідиною для зняття лаку. Чіткого вибору, який саме автомобіль буде підпалено, він не мав і не міг пояснити, що спонукало його це робити. Планує відшкодувати збитки, завдані підпалами.

За весь період судового розгляду власникам автівок обвинувачений відшкодував по 4400-5000 грн. Деякі потерпілі просили призначити чоловікові найсуворішу міру покарання, інші — згідно із законом.

Отже, суд визнав полтавця винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу, що заподіяло шкоду у великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Строк відбуття покарання засудженому мають рахувати з 16 червня 2020 року.

У дохід держбюджету з чоловіка мають стягнути 26 118 грн процесуальних витрат за проведення експертиз.

Крім цього, на користь потерпілих він має відшкодувати загалом 1 млн 64 тис. 261 грн.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.