Шахраї відправляють повідомлення про отримання грошей за вакцинацію, а натомість спустошують банківські рахунки

19 листопада 2021 0
Шахраї не сидять без роботи, й постійно вигадують нові шахрайські схеми. Цього розу стосується це обіцяних виплат від президента за повний курс вакцинації. Але замість грошей, людина ризикує лишитися з нулем на рахунку.




В Україні з'явився новий вид шахрайства. Зловмисники відправляють повідомлення, де йдеться, що ви можете отримати гроші від президента за повний курс вакцинації. Натомість просять лишити особисті дані своєї картки, після чого спустошують рахунки.

"Такий вид шахрайства називається фішинг, що у перекладі означає риболовля. Розраховано це на довірливих та неуважних людей. Зловмисники очікують, що користувач сам надасть необхідну конфіденційну інформацію.

Повідомлення від шахраїв про отримання фальшивих грошей вже отримували клієнти "ПриватБанку". В установі користувачів застерігають бути обачними.

"Категорично заперечуємо цю інформацію. "ПриватБанк" не має жодного відношення ні до цих смс повідомлень, ні до повідомлень в соцмережах, та інших мережах. "ПриватБанк" не виплачує й не буде виплачувати кошти, кошти буде виплачувати держава. А будь-який банк – це лише посередник між державою та клієнтом",
– повідомила спеціаліст з комунікацій "ПриватБанку" Анжела Дзінзюра.

Номер картки, термін її дії, інформація на звороті карти, та будь-які паролі, які відомі лише вам не можна розголошувати стороннім особам.

"Якщо приходять такі повідомлення, є контакти кіберполіції, вони є на офіційному сайті кіберполіції. Й люди можуть надсилати інформацію про джерело повідомлення подібних смс. А далі кіберполіція буде проводити свою оперативно-розшукову діяльність щодо встановлення груп осіб, які займаються саме цим видом шахрайства", – повідомив речник Національної поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

 А от отримати справжні гроші за вакцинацію від президента можна буде вже у наступному місяці. Ці кошти будуть реалізовані через державний додаток Дія. Це 1000 гривень, яку можна буде витратити на розважальні або туристичні послуги в Україні.

"З 19 грудня цього року кожен українець і українка зможуть отримати цю допомогу про якуоголошував президент. Саме ця тисяча гривень вона за подвійну вакцинацію, тобто треба тримати зелений ковід сертифікат у додатку Дія", – повідомила керівниця центру підтримки підприємців "Дія.Бізнес" у Полтаві Альона Гончаренко.

З початку цього року на Полтавщині зафіксували понад 900 випадків шахрайства. За такий злочин діє кримінальна відповідальність. А покарання для зловмисників це штраф або виправні роботи.