Прощена неділя 2024 року: що не можна робити у цей день

17 березня 2024 0
Яніна Климань
Прощена неділя – християнське свято, останній день перед великоднім постом.

Прощена неділя — особливе християнське свято, яке припадає на останній день Масниці, перед Великим постом. Коли буде Прощена неділя 2024 року і як правильно просити вибачення у Господа та людей.

Що можна робити 17 березня

До святого Олексія, людини Божої, звертаються з молитвою про одужання, просять уберегти від наслідків важких недуг, позбавити страху перед випробуваннями долі, заступництва за скривджених, розради скорботним і допомоги в нужді.

17 березня 2024 року - останній день Сирної седмиці (тижня). Називається він Тиждень Сиропустний або Прощена неділя, коли заведено просити вибачення у рідних, близьких і знайомих за всі свої проступки, а також прощати інших.

Що не можна робити 17 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, ображати будь-кого, відмовляти в милостині та допомозі. Цього дня, як уже йшлося, потрібно не тільки просити прощення, а й самому прощати, а якщо ви поки що не готові пробачити людину, то краще не лукавити, а відповісти: "Бог простить".

За народними повір'ями на Олексу Теплого нічого не можна давати в борг тим, у кого в домі є маленькі діти - вважається, що можна віддати їхню долю. Не радять цього дня вирушати в далеку дорогу і починати нові справи - з ними краще почекати до завтра. Також цього дня намагаються не працювати.

Як правильно просити прощення

Священики зазначають, що недостатньо просити пробачення звичним словом «пробач», адже це стало для нас надто звичним явищем. Традиційно відбувається така розмова:

– Прости мене!

– Бог простить і я прощаю!

При цьому дуже важливо, щоб ваші вибачення йшли від серця, були чистими за наміром, а не були просто даниною церковній традиції. Тільки так слова можуть мати вагу. Оскільки Прощена неділя є останнім днем ​​перед Великим постом, прийнято також запрошувати до нас друзів та рідних та накривати пишний святковий стіл.