Людина починає тонути через три хвилини після перебування у крижаній воді

22 грудня 2020 0
Товщина криги на воді в межах Полтави – три сантиметри, на ставках – чотири-пʼять, але для безпечного перебування цього замало. Щоб рибалити, лід має бути семи сантиметрів завтовшки. А для ковзанки – не менше 15-20.

Ворскла в межах Полтави частково вкрита кригою. Під берегом це кілька сантиметрів. У ставках лід завтовшки чотири-пʼять сантиметрів, але цього для перебування на воді замало.

Станом на 22 грудня товща криги в Полтаві – три сантиметри. Безпечною вважається товща криги від семи сантиметрів.

Вперше цього року вийшов на лід, щоб порибалити, Олександр. Чоловік говорить: провалюватися доводилося неодноразово.

– Як вибиралися? – запитуємо.
– Як, методом сохатого. Проламувався через кригу вперед. Я не підготувався до рибалки, просто вийшов подивитися, що тут відбувається, – розповів рибалка Олександр.

Людина починає тонути від паралічу мʼязів через три хвилини перебування у крижаній воді. Рятувальники говорять: при падінні в ополонку панікувати не можна, головне – одразу почати звати на допомогу.

"Якщо це трапилося під час риболовлі, є бур та плешня. Плешню під себе, щоб опора була більшою. Потім підтягуємося. Як бачите, в мене звичайний гвіздок", – показав рятувальник Ігор Місевра.

Цього року рятувальники вже кілька разів витягували з під криги рибалок. Всі вціліли.

"Небезпечною є й товщина у 5-7 сантиметрів. Для облаштування катків товщина льоду має бути 15-20 сантиметрів. Наша найголовніша біда в зимовий час – це рибалки. Виходять на лід та довбають один біля одного лунки", – сказав начальник комунальної установи "Рятувально-водолазна служба" Євген Савчук.

Нагадаємо, що на початку грудня у Полтаві двоє дівчат-підлітків провалилися під кригу ставка на Огнівці. Врятували їх двоє перехожих.

Олександра Шилова, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення