Американські військові експерти посилено цікавляться ситуацією на Донецькому та Херсонському напрямку: у війні намітився переломний момент

29 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Експертні оцінки від американських військових аналітиків свідчать що ЗСУ продовжує перехоплювати ініціативу, росіяни втратили надію захопити усю Донеччину.

 

ЗСУ перехопили у росіян військову ініціативу та просувається вглиб Херсону. Тим часом вороги втратили надію повністю захопити Донецьку область та зосереджуються на утриманні вже захоплених територій. Про це йдеться у новому матеріалі The Washington Post.

На думку журналістів, західна зброя змусила росіян перемістити склади далі від лінії фронту, подовживши шляхи постачання й ускладнивши логістику. Це зрештою допомогло українським військам уповільнити просування російських військ, яке зараз майже повністю зупинене.

Зауважимо що суттєве зниження військової активності в зонах бойових дій було однією з основних цілей підготовчого етапу до контрнаступу, які попередньо визначалися Офісом Президента України.

"Головною умовою контрнаступу є припинення здатності супротивника до наступу. В іншому випадку немає жодного сенсу наступати, оскільки ми нарвемося на зустрічні контрудари і всі сили, які ми накопичили, витратимо на зустрічні бої", - наголошував радник глави Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю "Радіо Чикаго".

На його думку, ЗСУ своїми діями успішно виснажує противника, зокрема позбавляючи його запасів озброєння та ускладнюючи логістику.

"Нам треба їх виснажити. І ми ведемо маневрену оборону на тих ділянках, де вони намагаються наступати, куди стягнуто 60% російських військ від Ізюму до Бахмуту та до кордону Луганської та Донецької областей. Такий собі умовний трикутник. За попередніми оцінками там зараз знаходиться близько 60% від тих 130-150 тисяч російських військ, які, в принципі, тут воюють. Так от, російська армія вийшла на стадію плато, а ми навпаки почали набирати можливості. І це є ідеальними передумовами для контрнаступу", –наголосив він.

Окрім цього аналітик Інституту вивчення війни Джордж Баррос констатував, що закінчення так званої "оперативної паузи" у військах РФ не посилило їхні позиції тож активність у ворожих військах помітно низька.

Журналісти, посилаючись на військові, доводять, що ЗС РФ не домоглися значних територіальних успіхів з моменту захоплення Лисичанська.

Разом з тим Джордж Баррос повідомив що поділяє думку багатьох західних воєнних експертів та переконаний, що росіяни майже вичерпали свій військовий потенціал та неспроможні просуватися вглиб України. Експерт наголосив, що Росії незабаром доведеться публічно визнати, що вона нездатна захопити весь Донбас. Це зумовлено тим, що ЗСУ перехоплюють ініціативу за допомогою посилення артилерії, зокрема американським РСЗВ HIMARS.

Втім він підкреслив, що деокупація регіонів у східних та південних напрямках здебільшого залежатиме від збройної підтримки України західними партнерами та посилення військової підготовки достатньої кількості особового складу.