На Полтавщині семеро людей інфікувалися хворобою Лайма після укусів кліщів

13 травня 2023 0
Минулого тижня на Полтавщині зареєстрували сім випадків хвороби Лайма, яку розповсюджують кліщі.

Протягом тижня на Полтавщині зафіксували сім випадків хвороби Лайма, яку переносять та розповсюджують іксодові кліщі. Про це повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Раніше, з 1 до 7 травня, Полтавський обласний центр контролю на профілактики хвороб зафіксував 11 випадків хвороби Лайма на Полтавщині.

За підсумками 2022 року Полтавська область була на другому місці за поширеністю хвороби Лайма в Україні. В цьому році лише за перший квартал 2023 року на Полтавщині заразилися 28 осіб. Найвищу захворюваність зафіксували в Лубенському районі.

Хвороба Лайма - це інфекційне захворювання, що спричинюється бактерією Borrelia burgdorferi, яка передається від кліща до людини. Серед основних симптомів можна виділити:
- Еритема мігранс - це червона, кругла або овальна висипка, яка з'являється на місці укусу кліща і поступово розширюється до діаметра понад 5 см.
- Грипоподібні симптоми - такі як лихоманка, головний біль, біль у м'язах і суглобах, утомленість, нудота та рвота.
- Набряклість лімфатичних вузлів - може спостерігатися набряклість лімфатичних вузлів біля місця укусу кліща.

Якщо захворювання не лікується, воно може прогресувати і викликати більш серйозні проблеми зі здоров'ям, такі як біль в суглобах, втрата пам'яті та інші нейрологічні симптоми.