Без снеків та шкідливої їжі: як мають харчуватися у школах згідно з новим регламентом

05 лютого 2021 0
З січня 2021 року навчальні заклади Полтави перейшли на новий санітарний регламент. Згідно з яким забороняється продаж снеків та іншої шкідливої їжі. Окрім того, варто зменшити кількість солі та цукру під час приготування їжі.

Дзвінок з уроку – й в шкільній їдальні купа дітей. Хтось харчується приготованими обідами, а дехто купує їжу в буфеті. Однак, з 2021 року деякі продути вже не продають у шкільних їдальнях продавати не можна.

Замість снеків та шкідливої їжі тепер на прилавках буфету випічка, овочі та фрукти. 

Все через те, що Міністерство охорони здоров'я затвердило новий регламент для шкіл, який передбачає врегульоване харчування. У меню цієї школи щодня три різні комплексні обіди, одних з них дієтичний. 

"Ми намагаємося закуповувати й пофасовані сухофрукти, також й маленьку свіжу моркву, а також інші овочі та фрукти. Зараз ми дітям пропонуємо дієтичне меню на вибір із кількох варіантів, дитина самостійно може обирати. Також ми зменшуємо кількість цукру", – розповіла директорка ліцею №3 Ірина Гринь.

А ось ті, хто в перерві приходить в їдальню перекусити, перевагу віддає свіжій випічці. "Все залежить від дитини та її вподобань. Беруть добре й овочі, й випічку. Діти її дуже люблять, асортимент ви бачите який. Все до того ж запаковане. Але діти все ж таки беруть зазвичай булки, тому й діти наші булочки", – сказала завідувач їдальні Людмила Чепурко.

"Мені дуже подобається їжа в нашій школі, вона смачна та корисна, особливо люблю чай. Але зазвичай я купую "паличку" – це такий хлібний виріб з сіллю", – розповіла школярка Софія Кеткал. 

Новий регламент МОЗ набрав чинності на початку цього року.

"Також наказом встановлена група продуктів, які повинні бути обов'язковими в щоденному шкільному раціоні дитини. Наприклад, злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти", – розповів заступник Міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко. 

Окрім того, заборонено годувати дітей м'ясними та рибними продуктами промислового виробництва, а під час приготування страв варто обмежити використання солі та цукру.

Анастасія Гонтаренко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення