Проїзд за 20 гривень: перевізник у селі під Полтавою підвищив тариф

20 жовтня 2021 0
З Буланово до Полтави доїхати за 20 гривень, а з Великих Тростянців – за 18. Відсьогодні перевізники Щербанівської громади підвищили ціну на проїзд на чотири гривні. Водії нарікають, що все через зависоку ціну на паливо.



У Щербанівській громаді відсьогодні подорожчала ціна на проїзд. У селі Великий Тростянець вартість зросла на три гривні. І до Полтави доїхати місцевим коштує 18 гривень.

"Як вони кажуть, що пальне здорожчало, але на мою думку, це – вигідно їм. Студентам доводиться на таксі їздити", – сказала місцева жителька Світлана Добряк.

"Я вважаю, що це – ненормально. Наприклад, студенти стільки не заробляють", – додала місцева жителька Каріна Заєць.

"Звичайно, що це багато, дуже багато, підвищують і підвищують проїзд. А чому ж не підвищують пенсію, зарплату? А все підвищується", – розказала місцева жителька Катерина Миколаївна.

"Пенсію дві з половиною тисячі, а такі ціни за цей проїзд. Додали пенсію по 10-20 гривень і що", – прокоментував місцевий житель Михайло Оніщенко.

А сам водій на питання, чому підвищилися тарифи, відповідати не захотів.

"Не скажу нічого, я не знаю", – сказав водій.

Така ж ситуація за маршрутом "Полтава-Буланово". З 15 гривень ціна зросла до 18.

"Дуже дорого, я не працюю, у мене працюють син і чоловік, але я думаю, що це дорого", – розповіла місцева жителька Зоя Василівна.

"На кожному кроці обдирають, на проїзд, на продуктах, на опаленні, на газу", – додала місцева жителька Олександра Коновал.

Проте перевізник вважає, що ціна обґрунтована.

– У нас зараз 18, 20 та 22 на моїх селах. Мінус три виходить: було 15 стало 18, – сказав водій Сергій Олександрович.
– А чому така ціна? – запитали ми.
– А чому паливо на заправці за такою ціною? Скажіть, як виживати? – відповів водій Сергій Олександрович.

А в Нижніх Млинах тариф підвищили ще два тижні тому.

"Тарифи підвищилися на чотири гривні. Звісно, незручно. Якщо у родині чотири осіб, всім потрібно діставатися до роботи, до школи. Це суттєво б’є по бюджету сімейному", – розказала місцева жителька Юлія Уварова.

"Ви що? Це з хворою ногою на Леваду доведеться пішки ходити. Ви що? Скільки ж там до Левади, одна зупинка, 16 гривень! Дітей до школи возять", – додала місцева жителька Ганна Кушнир.

"Жінка їздить, з цією пенсією дві тисячі та сорок гривень віддати, щоб з’їздити у місто", – зауважив місцевий житель Віктор Михайлович.

– Ви на заправку їздили, дивилися, були там? Це не до мене питання, – зазначив водій Роман.
– А до кого? – запитали ми.
– Не знаю, – відповів водій Роман.

У Щербанівській громаді відповіли, що повпливати на вартість проїзду не можуть.

"Було обговорення позавчора з перевізниками та депутатами й громадськістю. Була домовленість, що не буде таке підвищення, домовилися, що піднімуть на необхідний мінімум, щоб могли триматися на плаву, бо їм теж треба платити зарплату, обслуговувати машину", – прокоментував начальник управління житлово-комунального господарства Щербанівської громади В'ячеслав Макаренко.

Повпливати на перевізників не може й Полтавська міська рада.

"На приміських маршрутах тариф зараз вільний. Тим більше, що "Щербані- Полтава", це Щербанівської територіальної громади", – сказав головний спеціаліст транспортного відділу Полтавської міської ради Юрій Хоменко.

Проте інколи перевізники підвищують тариф не обґрунтовано, говорить експерт.

"Треба розбиратися, чи немає там спекулятивної складової, чи немає там того, що хтось на ажіотажі намагається взяти з людей більше. Можливо, це комплексна причина. Підприємцям дуже зручно спекулювати на тому, що пальне здорожчало, а скільки ти того пального використовуєш", – зазначив директор ТОВ "Консалтингова компанія А-95" Сергій Куюн.

 Чи будуть найближчим часом підвищувати тарифи на проїзд ще поки невідомо, проте за словами економістів, паливо до кінця року буде дорожчати на 15-20 відсотків.