Життя полтавської художниці Олександри Кочман в Америці

30 липня 2022 0
Поліна Кузнецова
Дитинство у часи другої світової, тяжка праця на німецьку родину та розквіт слави Олександри Іванівни Кочман в Америці.

Кочман Олександра Іванівна народилася 31 січня 1934 році у Полтаві під більшовицькою окупацією.

Мистецтвознавчиня та художниця, викладачка мистецтва у Домініканському університеті, культурно-освітній референт Комісії зв’язку з Україною (1991-1997), її твори зберігаються в музеї у Чикаго.
Зростала Олександра у любові та захисті своєї сім’ї, батько був постачальником та багато подорожував, мати відкрила у маленькій Олександрі любов до мистецтва, та старша сестра Лариса, яка оберігала дитину від усіх бід.

Спочатку дівчинку хотіли назвати Світланою, але після того, як батьки дізналися, що так звати дочку Сталіна, обрали для неї ім’я Олександра.

Робота Олександри Кочман

Після початку Другої світової війни німці зупинилися у рідній оселі юної Світлани. Родина була вимушена бігти спочатку від німців, потім від червоних, а потім від тих і від інших одразу.
Шлях сім’ї Кочман йшов від Львова до Німеччини, де вони працювали у фермера, який погано ставився до Олександри. Далі їх звільнили французи, так сім’я потрапила до Нью-Йорку.

Олександра у Нью-Йорку

У Нью-Йорку Олександра Кочман почала вивчати англійську, здобула навички друкування на машинці та продовжила займатися мистецтвом. Після закінчення школи працювала друкаркою та на вилучені кошти брала уроки вокалу у відомій вокальній школі Америки. Мала велику кількість прихильників, але вони не знали, що перед дівчиною стояв складний вибір…

А як Олександра Іванівна стала відомою на весь світ художницею читайте книгу "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках.

Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.