У Полтаві здорожчало м’ясо, і ціна зросте ще

21 липня 2021 0
Ціна на м'ясо у Полтаві зросла у порівнянні з минулим роком на 16 відсотків. Через це полтавці стали рідше вживати м'ясо, а фермерам невигідно вирощувати рогату худобу.





У Полтаві зросли ціни на яловичину. За рік в середньому м'ясо здорожчало на 25 гривень за кілограм.

"Воно скрізь подорожчало, і в магазинах також. На кісточці – 90, на котлети по 130 і м'якуш 160-170 гривень", – сказала продавчиня Алла.

Підприємці збільшують ціну, бо її завищили селяни, які постачають цю продукцію. На центральному ринку м’ясо яловичини та телятини рідкість.

"Ажіотажу немає, людей немає. У людей немає грошей, щоб йти купувати. В селах закупаємо продукцію і продаємо. М’яса яловичини немає практично, бачите, скільки не працює і не має м’яса. Яловичина дуже дорога і її немає", – сказала продавчиня Марія.

"Так, баранини мало. Є і фермери, і в селі тримають. Але мало її дуже. Не хочуть тримати, бо немає умов. Пасовища забирають. А худобі треба територія, пасовища, площі", – сказав продавець Михайло.

Полтавці нарікають, що м’ясо тепер дороге задоволення і тому почали вживати його рідше.

"Додаю кабачок, моркву, лук, щоб 50 на 50 було. Тоді виходить у два рази більше котлет", – сказала полтавка Ірина.

"Я трохи беру, тому терпимо. У мене просто безвихідь, мені треба. Не часто, хотілося б частіше", – сказала полтавка Тетяна.

Фермери, котрі займаються великим рогатим скотом ледь зводять кінці з кінцями.

"М’ясо люди зараз не купляють, бичка заріжеш і треба чекати два три тижні поки в тебе його розберуть. Є магазин, куди я постачаю м’ясо, але вони ще беруть харківське по 40 гривень, а я по 40 не можу ставити, бо це вже зовсім мало. А як пішла спека, то пасти ніде", – сказала фермерка Тетяна Бабко.

На ціну м’ясної сировини впливає безліч чинників: пандемія, підвищення заробітної плати, енергоносії. Але ціна може рости ще.

"Найбільшу частину собівартості складають корми. Корми ми імпортуємо. Яловичина в Україні більше як супутня продукція. Корів тримають для молока, а м’ясний напрямок є додатковим. Період виробництва яловичини досить тривалий. Як наслідок бачимо, що ціни на неї зростають", – сказала економістка Юлія Самойлик.

Зараз в Україні ціна на яловичину залежить від регіону. (графіка) Так, найдорожче м'ясо коштує у центрі країни – аж 115 гривень за кілограм. Дещо дешевше на півночі – 101 гривня. Найдешевше м’ясо у Західних областях країни – 95 гривень.