Судитимуть сімох полтавців, які займалися розбоями та вимаганнями

25 серпня 2023 0
Яніна Климань
У Полтаві судитимуть злочинну групу, яка скоювала розбої, утримувала людей та привласнювала документи.

Завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконної діяльності організованої злочинної групи, яка займалася вимаганням коштів та розбійними нападами, а також незаконним позбавленням волі та привласненням документів.

Правоохоронці встановили вісім жертв злочинів, з-поміж яких – двоє неповнолітніх. Про це повідомили в Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

Спільники вдавалися до погроз та насильства, а в окремих випадках викрадали людей та утримували їх в автомобілі або гаражі. Для переконливості використовували ножі, пістолети, біти, телескопічні палки та інші знаряддя. 

Членів злочинного угруповання затримали у травні 2023 року.

Слідчі провели понад десяток санкціонованих обшуків за адресами проживання фігурантів та в автомобілях, якими вони користувалися. У них вилучили предмети, якими вони погрожували жертвам, майно потерпілих, гроші у національній та іноземній валюті, мобільні телефони, банківські картки, флеш накопичувачі, автомобілі та інші речові докази.


У вчиненні особливо тяжких кримінальних правопорушень обґрунтовано підозрюються семеро полтавців, віком від 22 до 39 років. Суд обрав чотирьом фігурантам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, двом – домашній арешт. Ще одна особа, яку підозрюють у причетності до злочинної групи, перебуває у розшуку.

Обвинувальний акт відносно фігурантів спрямували до Октябрського районного суду міста Полтава. Спільникам інкримінують:

вимагання передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчинене повторно, з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, поєднане із насильством, небезпечним для життя та здоров’я особи, організованою групою, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України);

відкрите викрадення чужого майна (грабіж), вчинений повторно, в умовах воєнного стану, організованою групою (ч. 5 ст. 186); 

напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), вчинений повторно, організованою групою, поєднаний з проникненням в житло, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 187); 

незаконне позбавлення волі людини з корисливих мотивів щодо двох чи більше осіб, вчинене організованою групою, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань (ч. 3 ст. 146) 

та незаконне привласнення паспорта та інших важливих особистих документів, вчинене організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 357). 

Санкції статей передбачають покарання – від 5 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.