У Полтаві продавця-іноземця назвали державним зрадником та вчинили над ним інтернет-самосуд

22 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Реалізатора овочів звинуватили у підтримці Росії і нині полтавці активно булять його та його родину в інтернеті. Нині в ситуації розбирається СБУ

Вчора, 21 червня у Полтаві на продовольчому ринку в районі вулиць Європейської та Героїв-Чернобильців між продавцем та однією з покупниць сталося непорозуміння, яке призвело до відвертого булінгу та розкололо навпіл полтавську інтернет-спільноту.

За словами полтавки Олени Горілої, в черзі за овочами вона та ще кілька покупців спілкуючись про країну походження деяких овочів дійшли з продавцем до обговорення складної логістичної ситуації в Україні. Раптом продавець, нібито. перебив жінку та сказав, що за тиждень над Полтавою буде майоріти російський прапор і виказав кілька реплік на кшталт "У Радянському союзі було краще".
Це обурило пані Олену і вона вирішила повідомити про цю ситуацію СБУ, а трохи згодом ще й розповсюдила відповідний допис у більшості полтавських інтернет-спільнот.



За кілька годин користувачі написали понад тисячу коментарів, як на захист продавця Павла, як він представляється своїм клієнтам, так і на підтримку Олени. Підтримка сторін перемежовувалася з відверто різкими закликами вдатися до різких дій щодо потенційних колаборантів та придушити "зраду" в корені.

Однак,з огляду на звернення родичів та друзів Павла, до кінця дня допис видалили з більшості груп, а самою справою зацікавилось СБУ.

Як виявилось у цій історії все не так однозначно, як може здатися, на перший погляд. Бажаючи максимально повно охопити ситуацію, журналісти телеканалу PTV провели своє власне розслідування та поспілкувалися з обома сторонами цього конфлікту.

Так за свідченням Шаргії ( журналістам вона представилась як Анна) Мамішевої викладена Оленою Горілою історія плямує репутацію її знайомого та містить ряд суттєвих невідповідностей.

"Парвіз, або як його називають клієнти Павло хоч і є етнічним азербайджанцем справжній патріот України. Близько десяти років тому він приїхав в Україну та почав займатись реалізацією овочів та фруктів. Разом з дружиною він працює на точці та щодня зустрічає десятки людей. Втім з ними він майже не спілкується навіть з професійної точки зору, адже за ці роки так і не зміг опанувати ані українську, ані російську на більш-менш прийнятному рівні. Вільно виказувати свої думки він може виключно азербайджанською, тому з людьми переважно спілкується дружина" - зазначила пані Шаргія.

Вона додала, що окрім раптового і безпідставного нападу красномовства на Парвіза її неабияк збентежили і "його" слова про Радянський союз. За її словами Парвізу близько 35 років і свідомо застати розквіт "радянщини"і тим паче жити при ній свідомо добре він ніяк не міг. Та і любити Росію Парвізу просто немає за що. Уся його велика родина мешкає виключно на теренах України, Грузії та Азербайджану. Бентежить Шаргію Мамішеву і той факт, що нібито почувши від Парвіза проросійські заклики жінка відразу ніяк не відреагувала та не поцікавилась мотивацією продавця і лише потім, через кілька годин, почала ширити відповідний допис в соціальних мережах. Та і в черзі окрім пані Олени ніхто не зреагував на подібні заклики .

"Немає взагалі жодних доказів, що він таке казав. Він же ніде не ховається завжди з клієнтами спілкується, з колегами, завжди в соціумі. Тому кожен з його колег може підтвердити, що Парвіз патріот України та щиро вболіває за нашу перемогу. Від початку повномасштабного вторгнення він активно долучився до волонтерства та спільно з родиною відправляв продукти для українських військових. У нього тут підростає 10-річна дитина, тому не думаю, що в нього взагалі може виникнути думка закликати у свій дім російських окупантів. Те саме він пояснив і правоохоронцям які приходили з ним спілкуватися з цього приводу" - зауважила пані Шаргія.

Втім, пані Олена та кілька інших інтернет-користувачів переконані що Павло-Парвіз дійсно висловлювався на підтримку Росії. У телефонній розмові з журналісткою PTV Олена Горіла чітко означила цілі свого допису вказала наскільки далеко вона готова піти, щоб викрити умовного колаборанта.
"Моєю ціллю було щоб з людиною поспілкувалися правоохоронці. Перевірили чому вона виказує такі судження. Однак я не готова писати заяву на продавця. Взагалі, може людина будь-що просто так сказала. Розумію, зараз війна тому його і потрібно перевірити. Втім чому цю ситуацію так роздули не знаю. Та і наразі чогось більш серйозного для нього аніж розмова теж не жадаю. Зараз кожен другий пише про те, що він там щось бачив тому чого увага зосередилась саме на моєму дописі не надто розумію" - зауважил пані Олена.
Як прокоментував цю ситуацію начальник відділу комунікації ГУ НП Полтавщини Юрій Сулаєв усі матеріали взяті до відома, а правоохоронці зараз встановлюють учасників, факти та обставини події.

З огляду на це закликаємо громадян у разі якщо вони стали свідками подібного правопорушення, спочатку зателефонувати правоохоронцям за номером "102" і лише у випадку їхньої відвертої бездіяльності та наявності підтверджень своїм словам виносити цю ситуацію на суспільне обговорення.