Під Полтавою на поле вивезли гори фекалій

04 жовтня 2021 0
У селі Івонченці, що під Полтавою, працівники "Полтавської птахофабрики" почали удобрювати поля курячими фекаліями. Наприкінці тижня неприємний запах буде відчуватися й у Полтаві.





Купи курячих фекалій та сморід на одному з полів під Полтавою. Наразі напрямок вітру не доносить цей запах до Полтави, але вкінці тижня ситуація може змінитися. А жителі села Івонченці неприємне сусідство вже відчувають.

"Як вітер подує з півдня, то запах від птахофабрики, зрозуміло, що це кури", – сказала місцева жителька Зоя Петрівна.

"Воно в нас вже років п’ять, як тільки висипали відразу й чути. Потрібно десь його ховати, бо вони його розсипали та й все. Як вітер не сюди його не чути, а як тільки вітер в нашу сторону, тоді все відчувається", – розповіла місцева жителька Валентина Омельченко.

"Там напевно окрім фекалій напевно є ще і якісь хімікати. Я думаю, що курей годують й антибіотиками або чимось іншими. В такому випадку напевно це не дуже добре", – вважає місцева жителька Юлій Шевчук.

Вивозить екскременти "Полтавська птахофабрика". Коментар журналістам підприємство не надало. Адже на телефоні дзвінки ніхто не відповідав, а ось на самому підприємстві повідомили, що керівників на місці немає.

"У них комплексні роботи з вивозу на їх полі та їх компост. Вони звернулися до міської ради в тому числі й до інспекції. Вони говорять, що це екологічно безпечно та це їх відходи", – повідомив заступник начальника інспекції з контролю за благоустроєм міста Полтави Віктор Булат.

Насправді ж вивезення фекалії курей на поля є небезпечним, вважає екологиня.

"З одного боку курячий послід це органічне добриво, воно корисне, але за умови дотримання певної концентрації. При розкладанні цього посліду виділяється небезпечний парниковий газ", – наголосила голова наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Морозова.

 На прилавках продукції "Полтавської птахофабрики" немає, адже вони продають лише живих курей для розведення господарства. А ось проводити роботи з удобрення полів курячими фекаліями підприємство буде до кінця листопада.