Верховна Рада проголосувала за перейменування села на Полтавщині

15 липня 2021 0
Тетяна Наказненко
Верховна Рада перейменувала кілька населених пунктів у регіонах, серед яких - село у Лубенському районі Полтавщини.

15 липня Верховна Рада України ухвалила проєкт Постанови про перейменування села Голобородька Лубенського району Полтавської області. Так, назву змінили на Новоселівку.

За перейменування назви проголосували 320 народних депутатів, йдеться на офіційному сайті Уряду.

Перейменувати село вирішили, аби повернути населеному пункту його історичну назву, а також через необхідність приведення назви у відповідність із вимогами Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".  

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, після встановлення радянської влади на Пирятинщині село Новоселівка перейменували на село Голобородька на честь Івана Голобородька. І. Голобородько – особа, яка пов’язана зі встановленням радянської влади на території України та діяльністю комуністичної партії (керівник червонопартизанського загону у 1918 році, секретар комсомольської організації Пирятинського повіту; загинув 1920 року у бою з «куркульськими бандами» в складі продзагону під час проведення продрозкладки).

Інститут української мови НАН України поінформував, що село Голобородька Лубенського району Полтавської області мало первісну назву Новоселовка. Враховуючи зазначене, Інститут вважає обґрунтованою та доцільною пропозицію щодо перейменування села Голобородька на село Новоселівка.   Наразі у населеному пункті проживає 49 осіб, йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада перейменувала село у Миргородському районі.