У Полтаві в тестовому режимі запрацював велосвітлофор

24 вересня 2021 0
У Полтаві на вулиці Соборності запрацював світлофор для велосипедистів. Наразі він встановлений лише на одній локації й працює в тестовому режимі. Якщо регулювальник буде ефективним, то в місті встановлять ще кілька таких приладів.






У Полтаві з’явився світлофор для велосипедистів. Розташований регулювальник поки тільки на вулиці Соборності. Працює він синхронно зі світлофором для пішоходів. Власники двоколісних вважають таке нововведення корисним, однак чому саме – пояснити не можуть.

"Зручніше, бо люди розуміють куди рухатись тепер так, що він потрібен. Якщо його встановили, то потрібен. Напевно, є якісь стандарти", – сказав велосипедист Дмитро Кищик.

"Обов'язково потрібен для того, щоб регулювати велосипедний рух. Це загальноєвропейська практика", – відповів велосипедист Леонід Донос.

Регулювальник дозволяє велосипедистам не переходити дорогу, а проїжджати пішохідний перехід верхом на велосипеді.

"Його потенціал ми побачимо, коли місто буде більше розвиватися і створиться повна велоінфраструктура, яка буде поєднувати й велодоріжки, й велосмуги. Велосипедист, який їде на швидкості розуміє, коли буде завершуватися його переїзд, а не пішохода. Бо в пішохода зелений і відразу зелений колір, а тут ще є жовтий", – розповів урбаніст Павло Васильєв.

Пішоходи не відразу здогадуються для чого потрібен ще один регулювальник на цьому місці.

"Щоб велосипедисти під машини не стрибали. Я думаю, що він не потрібен. хай краще перевозять вручну, щоб не було проблем", – вважає полтавець Анатолій Хорошенюк.

"Велосипедист це ще один учасник дорожнього руху. Через нього, як і пішохода та водія, можуть створюватися проблеми на дорогах. Я вважаю, що ми розвиваємося хоча б якось", – розповів полтавець Владислав Очкань.

"Щоб ми переходили дорогу, а він якийсь такий цікавий. Я навіть не звернула увагу. Не знають, навіть тоді навіщо, наче для велосипедистів", – сказала полтавка Анжела Володимирівна.

"Звичайно потрібен. Для того, щоб діти змогли правильно переходити дорогу", – відповіла полтавка Любов.

Світлофор на вулиці Соборності поки буде функціонувати пів року у тестовому режиму. Якщо він буде дієвим, то регулювальник куплять наступного року.

"На цей час світлофор нам надали безплатно на пів року. Тобто в експериментальному режимі. Вирішили проаналізувати необхідний він чи ні", – повідомив керівник КП "Міськсвітло" Юрій Міщенко.

Такі світлофори встановлені й в інших містах. До прикладу, у Львові регулювальники облаштували ще шість років тому. Вони виявилися ефективними.