У Полтаві відбудуться заходи до Дня пам'яті Паїсія Величковського

13 листопада 2023 0
Дарина Омелич
У Свято-Успенському кафедральному соборі відбудуться урочистості, пов'язані із вшануванням преподобного Паїсія Величковського.

15 листопада у Свято-Успенському кафедральному соборі у Полтаві відбудуться урочистості, пов’язані із вшануванням видатного полтавця, унікального духівника 18 століття, перекладача, полеміста, всесвітньо відомого святого - преподобного Паїсія Величковського.

Паїсій Величковський - український церковний діяч завдяки якому почався процес відродження православного чернецтва. 

Урочисте богослужіння у Свято-Успенському кафедральному соборі о 09:30 очолить митрополит Київський і всієї України – Єпіфаній.

Предстоятелеві співслужитимуть ієрархи Православної Церкви України:

- митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан;

- архієпископ Вишгородський Агапіт;

- архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк;

- архієпископ Харківський і Ізюмський Афанасій;

- архієпископ Дніпровський і Січеславський Симеон;

- архієпископ Харківський і Богодухівський Митрофан;

- духовенство Полтавської Єпархії.

По завершенню Літургії о 12:15 полтавцям презентують скульптурний образ преподобного Паїсія Величковського. Його створив львівський скульптор Володимир Цісарик.

Скульптура буде тимчасово знаходитися у Свято-Успенському соборі, а згодом її встановлять на обране полтавцями місце.

Вона матиме наступний вигляд: преподобний Паїсій тримає в руці книгу, в якій вміщено цитату з листа святого до своїх учнів. Ця цитата є своєрідним меседжем для сучасників, земляків і всіх українців.

Цього дня у Храмі також пролунає полтавське багатоголосся у виконанні гурту "Шумʼ я". Звучатимуть псальми і пісні зібрані у фолькльорних експедиціях на Полтавщині, які утверджують нашу ідентичність.

Меценатами мистецького проєкту виступили: полтавські підприємці Олена Шуліка, Юрій Худяк і колишній очільник військової адміністрації Дмитро Лунін.

Автором ідеї стала Олена Шуліка, яка цьогоріч стала лауреатом премії преподобного Паїсія Величковського в номінації "Духовне відродження".