На Полтавщині найнижчі показники середньомісячної зарплати: чи достатньо цих коштів на життя

03 травня 2021 0
На Полтавщині один з найнижчих показників середньомісячної зарплати. Так дохід полтавців складає майже 12 тисяч гривень. З яких 90 відсотків доходу спрямовують на продукти та комунальні платежі.


Понад 11 тисяч гривень на життя. Саме такий рівень середньої зарплати на Полтавщині. Якщо підрахувати всі місячні потреби, то на власні витрати залишається лише 10 відсотків від всієї суми.

З 11 тисяч 768 гривень: 50 відсотків доведеться сплатити за комунальні послуги. Це понад 5 тисяч гривень. 40 відсотків витратите на продукти, це без делікатесів. А ось те, що залишається, а саме 1120 гривень гроші для власних потреб або заощадження.

Наприклад, такий продуктовий кошик з продуктів першої необхідності обійдеться майже у 200 гривень. Хоча в переліку лише – молоко, масло, яйця, крупи та хліб.

"Зарплата не достатня для забезпечення середньостатистичного полтавця. Чому так? Тому що, заробітну плату люди витрачають на харчі, на комунальні послуги, а також на одяг. Тобто це заробітна плата для виживання", – сказав економіст Олександр Калініченко.
Для повноцінного життя полтавці повинні мати трохи більше ніж 20 тисяч гривень. Майже стільки й отримують у столиці.

Найбільший рівень середньомісячної зарплати в Києві – 18 тисяч гривень, найменше отримують в Кіровоградській області – 10 тисяч, а ось на Полтавщині середньомісячна зарплата становить майже 12 тисяч гривень.

Однак, деяким полтавцям для життя вистачає й десять тисяч гривень.

 "Зовсім не вистачає. Але все одно влаштовує чи ні, зараз важко обирати. Складно знайти нормальну роботу з нормальною зарплатою. Тому не вистачає й працюємо там, де є можливості", – розповіла полтавка.


"Заробітна плата влаштовує, але на життя не вистачає. Тисяч би десять мінімум вистачило б" – сказала полтавка.


"Людина завжди хоче більше грошей, але на продукти, на якісь потреби мені вистачає", – вважає полтавка.


 "Відкладати не виходить, тільки на життя вистачає. На одного б тисяч 10 було б достатньо в наш час, щоб жити", – відповів полтавець.

А ось мінімальна заробітна плата в Україні наразі становить шість тисяч гривень.


 "У нас тенденція зростання мінімальної зарплати прискорюється і я гадаю, що буде прискорюватися й надалі. Навряд зараз політики заморозять зростання мінімальної заробітної плати. Але в нас економіка не зростає, а зарплата зростає, то виходить суперечність, тобто відбувається інфляція", – розповів президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Наступне зростання мінімальної зарплати до 6500 гривень відбудеться в грудні цього року, а ось до кінця 2022 року вона буде становити 7500 гривень.