У Полтаві за пів року яйця здорожчали на 30-50 відсотків

22 лютого 2021 0
Вартість курячих яєць у полтавських магазинах коливається від 30 до 50 гривень за десяток. За останні пів року цей продукт здорожчав на 30 відсотків, все через подорожчання кормів для птиці. Наступне здорожчання прогнозується напередодні Великодня.

Вартість яєць у полтавських магазинах коливається від 30 до 40 гривень за десяток. Є на полицях яйця, які коштують майже 50 гривень, але на коробці вказано, що вони від курей, що утримуються в домашніх умовах. За пів року яйця здорожчали від 30 до 50 відсотків. 

– Здорожчали, – розповіла покупчиня Дарʼя.

– На скільки?

– Я думаю, що гривень на вісім, ті, що я беру. Вживаємо багато, бо родина велика, – відповіла жінка.

– Трішечки. Але мене задовільняє. Купляю два ради на місяць 60 штук, – сказав покупець Василь Володимирович.

На базарі домашні яйця дешевші, але вони менші за розміром.

– Яйця – 25 гривень, – розповіла продавчиня Світлана Сергієнко.

– Дешевше ніж у магазині, а чому? – Бо домашні, курочки молоді, – відповіла жінка.

– Пів року тому скільки було?

– Я не знаю скільки було, – відповіла жінка.

Собівартість яєць, в середньому, становить 22 гривні. Але поки товар доходить до покупця, вони вже починають коштувати майже вдвічі дорожче.

"До 60 відсотків відбулося здорожчання кормів для птиці. Це і стало основною причиною здорожчання яєць, й тих ціноутворень, які ми вже бачимо на полицях магазинів. Спрогнозувати здорожчання чи спад цін на яйця досить важко", – розповіла Ірина Бойко, експерт із птахівництва Асоціації тваринників України.

Наступне зростання ціни на яйця очікується напередодні Великодня. Столові яйця категорії "С" мають термін зберігання до 25 діб. Тож експерти радять не створювати ажіотаж та придбати продукт заздалегідь.