Одноразова допомога підприємцям: які можуть виникнути проблеми при оформленні заявки на компенсацію

21 грудня 2020 0
Вже понад чверть мільйона ФОПів подали заявки на отримання компенсації у розмірі восьми тисяч гривень. Однак підприємці скаржаться на те, що при оформленні заявки в додатку "Дія" виникають різні проблеми. Юристи підтверджують: механізм недосконалий.


До Нового року лишилися лічені дні. Уже за кілька тижнів в Україні мають впровадити локдаун. Це означає, що підприємці та наймані працівники, які працюють у сфері торгівлі непродовольчими товарами, громадського харчування, розваг не зможуть повноцінно працювати два тижні. +ВД2)Аби принаймні частково відшкодувати збитки, вони можуть подати заявки на отримання одноразової матеріальної допомоги у розмірі восьми тисяч гривень.

"Я, як підприємець з достатнім стажем, також спробувала це зробити і мені поки що не вдалося", – розповіла підприємиця Світлана Нікіфорова.
Так, підприємці говорять, що не вдавалося оформити заявку через банк, розрахунковим рахунком якого вони користуються.

"Також поспілкувавшись зі своїми колегами, виявилося, що проблеми досить-таки різні. Наприклад, комусь було відмовлено в урядовій допомозі, тому що він зареєструвався як підприємець надто пізно.Іншим було відмовлено, бо у них вид діяльності не підтримується програмою", – додала підприємиця.
Юристи також говорять про те, що механізм отримання допомоги не є досконалим.

"Якщо ми говоримо про юридичних осіб, до прикладу, сфери обслуговування напоями. Ми знаємо, що є мережі, в яких працює понад сто працівників. Під час локдауну такі заклади працюватимуть в режимі доставлення, тож мінімум половина персоналу не буде мати роботи. Відтак, більшість таких закладів не має розуміння, який відсоток персоналу зможе отримати компенсацію", – розповів правозахисник Олександр Закриничний.

Разом з тим, за тиждень в Україні оформили заявки на отримання допомоги близько 260 тисяч підприємців. Про це заявив премʼєр-міністр країни Денис Шмигаль.

Претендувати на допомогу можуть ФОПи, стосовно яких буде вжито карантинних обмежень, при цьому вони мають займатися підприємництвом понад три місяці й сплатити податки за цей час. Також вони не можуть одночасно бути оформлені, як наймані працівники. Щодо найманих працівників – умови такі ж: вони можуть отримати відшкодування, якщо організація, в якій вони працюють, сплатила податки. До того ж їхня середня зарплата не має перевищувати 30 тисяч гривень.

Дарина Литвак, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення