Засудили чоловіка, який неправдиво повідомив про замінування сільської ради на Полтавщині

25 травня 2021 0
Тетяна Наказненко
До умовного терміну засудили чоловіка, який у жовтні 2020 року неправдиво повідомив про замінування Щербанівської сільської ради Полтавського району.

Рік іспитового строку призначив Полтавський районний суд уродженцю Полтави, який неправдиво повідомив про замінування Щербанівської сільської ради. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, 17 жовтня 2020 року близько 3:13 обвинувачений у нетверезому стані зі свого мобільного телефону подзвонив на спецлінію "102" та повідомив про замінування та підготовку вибуху будівлі сільської ради. На питання оператора вказав, що вибуховий пристрій спрацює за номером набраного ним телефону.

У суді чоловік винним себе визнав частково. Він вказав, що тієї ночі, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, подзвонив у поліцію та повідомив про замінування, бо йому як учаснику бойових дій не виділили земельну ділянку. В кінці розмови вказав, що дав команду відставити, не хотів мінувати будівлю та спричинити загибель людей, йдеться у тексті вироку.

Під час перевірки на наявність вибухових матеріалів об'єкту, прилеглої території навколо сільської ради, сміттєвих баків, вибухівки не виявили.

Згідно з актом судово-психіатричного експерта, обвинувачений на той момент будь-яким хронічним психічним захворюванням не страждав, не виявляв ознак вродженого недоумства і не перебував у стані тимчасового розладу психічної діяльності.

Суд визнав чоловіка винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, що загрожує загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками) Кримінального кодексу України та призначив покарання у виді двох років позбавлення волі.

Однак, на підставі ст. 75 Кримінального кодексу України його звільнили від відбуття покарання з іспитовим строком.        

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

фото: ІВ "Полтавщина"