У Полтаві ялинки збиратимуть в окремих місцях та спалюватимуть для обігріву приміщень

07 січня 2022 0
У Полтаві люди почали виносити ялинки. Біля сміттєвих баків вже лежать новорічні дерева. Комунальні служби з понеділка будуть організовувати спеціальні місця, де полтавці зможуть лишити свої ялинки.




Полтавець Максим вже розбирає прикраси з ялинки та відносить її на смітник. Все через те, що дерево вже почало жовтіти.

"Викинув ялинку, настав її час. Мені буде її не вистачати, згадував часи, коли її наряджав.

Ми ялинку поставили до Святого Миколая, бо вона зіпсувалася, ми вирішили викинути її зараз. Зазвичай ми це робимо після Водохреща",
– розповів полтавець Максим Левішко.

Деякі полтавці ялинку цьогоріч взагалі не ставили.

"Живу один, нікого радувати. А самому вже радість така. А коли був, то як викидав, коли всі. Тоді і я", – розказав полтавець Микола Петрович.

"Вже прийшов той вік, коли перестав ставити", – зауважив полтавець Михайло Михайлович.

Інші прибиратимуть ялинки пізніше.

"Ми її ніколи не викидаємо, це у нас штучна ялинка, а так вона у нас стоїть до Водохреща", – сказала полтавка Галина Миколаївна.
"Після Старого Нового року, після 10 числа. Зазвичай, якщо вона маленька, то я її не викидаю. Я збираю гілочки до пакета і дуже добре ноги парити", – розказала полтавка Таміла Іванівна.

Поки у більшості полтавців дерева прикрашають домівки, на смітниках ситуація інакша.

"Ялинки ми не прибираємо. Це робить інша наша бригада, яка займається ялинками. Коли вони прибирають ялинки? Можливо сьогодні буде приїжджати машина. Масово зараз не викидають. Можливо, після 13 числа будуть викидати", – розповів комунальник Андрій Манько.

Комунальні служби з понеділка будуть організовувати спеціальні місця, де полтавці зможуть викинути свої ялинки.

"Пункти, де ми будемо прохати наших мешканців, щоб вони там лишали ялинки, не кидали до баків. Ми ялинки збиратимемо окремим транспортом, а більшу частину ми будемо використовувати як паливо. Ми їх спалюємо і шляхом цього у наших приміщеннях тепло", – сказав керівник КАТП-1628 Артем Іванюк.

А екологи радять перероблювати ялинки.

"Можна і треба здати на перероблювання, подрібнені на тріску хвойні дерева принесуть користь для інших рослин. Їх використовують для мульчування лунок, яке дозволяє захистити ґрунт від промерзання взимку, зберегти водний баланс", – зазначила голова Всеукраїнської екологічної ради Тетяна Морозова.

А якщо ялинку викинути на сміттєзвалище, то вона виділятиме метан, який впливатиме на зміну клімату
і може відбутися глобальне потепління, говорить еколог.