Священники УПЦ виступають за остаточний розрив стосунків з РПЦ

10 серпня 2023 0
Після обстрілу собору в Одесі частина духовенства УПЦ виступила з ініціативою розірвати будь-які стосунки із РПЦ.

Після обстрілу Свято-Преображенського Собору в Одесі частина духовенства Української православної цервки виступила з ініціативою скликання Собору УПЦ з метою розірвання будь-яких зав’язків із Російською православною церквою, із цією метою вони підготували відкритий лист до митрополита Онуфрія.

У відкритому листі священники називають агресію Росії проти України "сатанинською" та засуджують підтримку війни настоятеля РПЦ патріарха Кирила (Гундяєва):

"Вам добре відомо, що попри соборні рішення кожен, хто бажав, продовжував поминати патріарха Кирила, доволі однозначні висловлювання на рахунок єдності з РПЦ лунали від окремих ієрархів УПЦ. При всьому цьому в Москві за ліпшої нагоди підкреслювали, що УПЦ залишається частиною РПЦ, а наше священноначалля, за великим рахунком, не намагалося переконати у зворотному ні українців, ні росіян. Тож лишалося тільки констатувати, що реального розриву з РПЦ не відбулося. Саме за таких обставин, майже через рік після початку війни, державна влада взяла курс на ліквідацію УПЦ", - йдеться у проханні.

"Ми, священнослужителі УПЦ, закликаємо Вас ініціювати негайне скликання собору УПЦ, на якому має відбутися реальне, а не ефемерне розірвання з РПЦ. Про цей факт мають бути повідомлені як Помісні Церкви, так і Москва! Як Предстоятель, Ви не можете уникати серйозних рішень. В часі найважчих випробовувань ми готові підтримувати Вас до кінця, але ж дійте, не мовчіть! І зрозумійте: невдоволені, які за жодних обставин не хочуть виходити з РПЦ, будуть", - зауважили у листі. 

Варто зауважити, що не усі священники Московської церкви засуджують російську агресію та навіть підтримують війну і моляться за Путіна. Після ракетної атаки 23 липня по собору в Одесі в Мережі з’явилися відео, на якому священники УПЦ МП продовжують замовчувати терористичні атаки росіян проти цивільної інфраструктури України. 

Вказана ініціатива отримала шалений спротив з боку проросійських кліриків та агентури фсбшників в рясах. Зокрема, на Полтавщині листа підписало два священнослужителі та на них чиниться чималий тиск з боку керівництва. Так, архієпископ Полтавський та Миргородський Філіп продовжує симпатизувати проросійському вектору розвитку та функціонування УПЦ та скептично ставиться до необхідності скликання Собору. Проблема полягає в тому, що керуючі архієреї продовжують мислити категоріями "руського міра", хоча публічно і не заявляють про це. Але водночас і не засуджують агресії кремля та злочини, які вони вчиняють, а також воліють залишатися в канонічній залежності від РПЦ. Ці клірики вважають головними винуватцями війни міфічних "англосаксів" та поширюють наративи пропагандистських ЗМІ про "адін народ, слов’янську єдність тощо", а також інші теорії змов, називаючи священників та прихожан, які прагнуть автокефалії, "розкольниками та сатаністами", чим ще більше розпалюють релігійну ворожнечу у суспільстві.

Поряд із цим, о. Філіп здійснював тиск на підпорядковане духовенство, які виступили проти патріарха Кирила.

Впродовж століть РПЦ є зброєю в руках кремля, та слугує ідеологічним підґрунтям для виправдання загарбницьких воєн. Священники вказаної церкви благословляють війну та вбивства цивільного населення, що напряму порушує Заповіді Божі.
Останні жахливі події, пов’язані з війною, ті випробування, через які ми проходимо, дали нам поштовх до переосмислення багатьох сторін як нашого особистого життя, так і життя нашої церковної спільноти.