Після відпочивальників у лісах лишилися купи сміття

04 травня 2021 0
Останні чотири дні у Полтаві тривають травневі святкування. Люди відпочивають у парках та лісосмугах. Дехто з відпочивальників лишив за собою купи сміття, інші ж мешканці організувалися та прибирають його.


Після Великодніх святкувань в лісосмугах міста лишилися купи сміття: пластик, склянки, папір та покривала. Таке сміття, якщо його ніхто не прибере, розкладатиметься сотні років.

"Здається це тільки вчора залишили ці пакети. Вони "свіжі" та не піддалися ще дії сонця, вітру та дощу, тобто ми бачимо що пакет новий. У нас тут різноманітний асортимент сміття. Наприклад, скло – розкладається тисячу років. Ці упаковування будуть 200 років розкладатися. Все тут буде залишатися, тому що за собою ніхто не хоче прибирати", – розповіла еколог Юлія Авраменко.

У соціальних мережах місцеві мешканці почали організовуватися, щоб поприбирати територію. За дві години вони зібрали 50 мішків зі сміттям.

"Найбільше у лісі звичайно розкидано засобів особистої гігієни та засобів контрацепції. Також було дуже багато шприців з кров'ю всередині. Окрім цього було дуже багато пляшок і скляний, і пластикових. Вони лежать не біля дерев, а у воді. Їх туди кидають люди. Тобто вся берегова лінія ними всіяна", – розповіла Катерина Потькало, місцева жителька.

Полтавці, які просто прогулюються в лісосмузі також збирають непотріб, що лишили відпочивальники.

"Це я просто прогулювалась і також збираю. От і пакет знайшла, і пляшки й все інше. Приходять компанії й не прибирають за собою", – розповіла Наталія Олександова, полтавка.

Зараз люди продовжують відпочивати в прибережних зонах, проте говорять, що сміття з собою заберуть.

"Ми зберемо його в пакет і при виході залишимо біля смітника. Ми його збираємо, і потім будемо виносити. Хвилин сім йти, там на зупинці "Головка" є сміттєвий бак, а так тут ближче немає нічого, взагалі", – розповіла полтавка Ірина.

– У пакети, й потім винесемо на найближчий смітник. Так роблять нормальні люди, – сказали відпочивальники.
– А де тут найближчий смітник ? – питаємо.
– Біля "Сільпо", знаємо там. Можливо є ближче, але ми не бачили.


"Ми зібрали все в пакети, коли будемо йти додому викинемо в смітник. Сьогодні зранку люди ходили збирали вже непотріб, бо було тут брудно. А ось це наше, ми його винесемо в бак. У цій частині їх немає, і це до речі не дуже зручно, і цього не вистачає, бо кидають де хочуть", – розказують відпочивальники.

На період травневих свят комунальники встановили додаткові сміттєві контейнери у місцях, де мешканці найчастіше відпочивають на свіжому повітрі. Проте їх виявилося недостатньо.