Біля Полтави у колодязі людей потрапили нітрати та аміак

15 листопада 2021 0
У селі Макухівка люди скаржаться на те, що у їхніх колодязях вода непридатна для пиття та використання у побуті. Адже в ній є нітрати, які небезпечні для організму. Людям доводиться щодня їздити за водою у місто. І ніхто не може їм допомогти.





Перевищена кількість нітратів, фтору та металу. У селі Макухівка люди скаржаться на те, що у їхніх колодязях вода непридатна для користування у побуті. А пити її вони взагалі бояться.

"Єдина вода, що у нас є і то небезпечна. Бачите, все червоне тут? Все червоне.

"У нашій воді дуже велика кількість нітратів, фтору, металу. Сказали, що ні в якому разі її не можна використовувати, навіть митися не можна", – розповіла місцева жителька Надія Шевченко.

"Звичайно, небезпечна, там стільки всього. Активісти ходили, здавали. Ми не п’ємо, не готуємо з нею, тільки премо, або городи поливаємо", – додала місцева жителька Людмила Недосвітій.

"Жирна, жирний наліт. Дивіться, який наліт у відрі. Воду набираємо, зранку коли набираємо воду чашкою, залишається жирна плівка, що там можна писати слова", – сказала місцева жителька Людмила Андрущенко.

Від першого будинку у селі до Макухівського сміттєзвалища близько 150 метрів. Для того, щоб пити якісну воду людям доводиться їхати у місто та набирати її у таких пляшках.

Тоді воду у пляшках люди зберігають біля будинку і використовують у побуті.

"Ми їдемо у місто, для пиття купуємо баклажки п’ятилітрові, а це чоловік возить з деповоду ось мішками. І ми використовуємо на борщ, на суп", – розповіла місцева жителька Надія Шевченко.

Воду з колодязів екологи відвозили на перевірку в лабораторію.

"Було перевищення вмісту нітратів. Вони дуже шкідливі, викликають хвороби як рак шлунку. Дуже негативно впливають на кровоносну систему. Перевищення по залізу погано впливають на шкіру, на роботу нирок та печінки", – сказала аналітикиня ГО "Еколтава" Юлія Авраменко.

Місцеві жителі можуть звернутися до Держпродспоживслужби щодо первірки води.

"В рамках повноваження ми можемо розглянути заяву та в разі наявності поважних причин ми направляємо до центрального органу виконавчої влади Держпродспоживслужби України для отримання згоди на проведення позапланового заходу нагляду", – прокоментував заступник начальника управління Держпродспоживслужби Полтавщини Андрій Кобеляцький.

Якщо ситуація з водою у Макухівці буде критичною, можуть також оголосити надзвичайну ситуацію.

"Якби у них води взагалі не було і ніде було її взяти, то це була б надзвичайна ситуація. Дорога, наприклад, перекрита і не можуть купити води, то це надзвичайна ситуація. Тоді будемо якось возити туди воду", – сказав заступник директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту Полтавської ОДА Віктор Стеблянко.

А ситуацію з самим сміттєзвалищем поки змінити не можуть.

"Ми намагаємося робити, те, що у наших силах, відстежуємо ситуацію, беремо проби постійно, нічого іншого ми поки що зробити не можемо", – зауважив керівник КАТП-1628 Андрій Бардінов.

Проте екологи радять створити полігон та припинити вивіз сміття до Макухівки, тоді ситуація у місцевих жителів може покращитися.