Поганці Божі: хто проповідує в церквах УПЦ МП

23 квітня 2022 0
Підбірка лікнепів по скандальній Українській православній церкві Московського патріархату

Починаючи з 24 лютого, священники-московити на чолі з патріархом Кирилом прикриваючись викривленим християнським вченням посильно допомагають оркам та схиляють парафіян до колабораціонізму. Тож, які вони духовні обличчя "рузького міра"?


Для прикладу. Як повідомляє ТСН, на початку цього року до поліції Київської області із заявою про зґвалтування звернувся громадянин Франції Ніколя Імбер. З його слів, злочин скоїв намісник Шаргородського монастиря УПЦ МП Ахила (Андрій Шахтарін). Скориставшись довірливістю іноземця він гостинно запросив його до себе, нагодував, дав випити міцного алкоголю та зрештою, коли чоловікові стало зле, вдався до зґвалтування. Священник вину не визнав та має намір написати зустрічну заяву.


Із початком російського вторгнення подібним особистостям, яких у лавах російських церковників, більш ніж достатньо додалося роботи. Так настоятель церкви московського патріархату, що у Новоград-Волинському районі, Юрій Миронець закликав парафіян підтримати збройну агресію Росії в Україні. Він переконував громаду в тому, що влада російської федерації прислала військо визволити українців від нацистів та бандерівців, а вбивають мирних жителів та руйнують їхні домівки не російські війська, а ЗСУ.


Також, на початку квітня, на Дніпропетровщині СБУ затримала священнослужителя УПЦ МП за підозру в співпраці з Російською Федерацією. За повідомленням Офісу Генпрокурора, з 24 лютого священник під час богослужінь відкрито підтримував позицію патріарха РПЦ Кирила та дії окупаційної влади, виправдовував російське вторгнення, а також закликав парафіянам щодо надання допомоги збройним силам РФ.


Ще одного такого "батюшку" СБУ затримали у вже Києві.


Звати колаборанта Онуфрій (Сергій Валерійович Тарасов). Під час обшуку в його квартирі виявили зброю, грошову суму в російських рублях, вибухівку та чорно-жовто-білий російський імперський прапорець. Крім того, у його телефоні знайшли листування з російськими кураторами, яким затриманий передавав дані про переміщення українських військових та обіцяв брати Київ разом з 45 тисячами кадирівців.


Так затриманий СБУ, наприкінці лютого під Гостомелем російський диверсант та корегувальник Михайло Павлушенко теж виявився священником УПЦ МП.


Під час затримки шпигун намагався видати себе за українця, а коли зрозумів що йому не вірять назвав себе «виродком» з Житомирської області.


Єпископ Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП) Калинник теж не відстає у «благодіяннях».

В окупованому Криму він відкрито підкріплює бойовий дух російських військових та розповідає вірянам про "злість Західного світу, який впродовж 30 років намагався зруйнувати братні українські-російські відносини".


"Показали себе" і митрополит Полтавський Філіп та намісник Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло. Перший за відкриту анти-Кирилівську позицію та заклик до церковного суду над патріархом відкрито тиснув та погрожував підконтрольним йому священникам "карами небесними" та усілякими службовими утисками.


Інший, близький друг патріарха, фігурант низки журналістських розслідувань про розкішний спосіб життя, а також погрози та прокльони людям ще в 2014 році заявив про свою вірнопідданість та слова не зрадив. Навіть зараз, владика всіляко уникає прямих запитань про своє ставлення до російської агресії, а журналісти, які продовжують їх задавати стикаються з відкритою агресією з боку жителів обителі. 


Так вінницький священник Дмітрій Курмояров протягом усього свого служіння відкрито засуджував Україну та постив колорадські стрічки. А коли переїхав до Росії, дізнався, що йому заборонили служити. Тепер зрадник жаліється, що нема грошей, нема де жити, а РПЦ — секта, і в Росії зараз дуже погано.


Нині чимало українців зрозуміли хто протягом багатьох років транслював їм ворожі наративи. Як свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг" 51% українців вважають, що діяльність УПЦ МП необхідно заборонити й вже тим паче не підтримувати колаборантську церкву своїми відвідуваннями, навіть на великі свята.