З потеплінням у Полтаві розпочався сезон кліщів

29 березня 2021 0
З настанням теплої весняної погоди, полтавці почали виходити на пікніки та прогулянки, разом з тим активізувалися й кліщі. Ці комахи зараз агресивніші. Натрапити на кліщів можна не тільки у лісі, а й у міському парку.


П'ятнадцять кліщів із собаки та чотири з одягу, лише за годину прогулянки парком, зняла полтавка Анна Кондра.

"Цього року я вже знімала кліщів зі свого молодшого сина, який за межі двору багатоповерхівок не виходив. Просто з голови сина знімала кліща під шапкою, він туди заповз і вільно рухався волоссям й намагався десь зачепитися", – розповіла полтавка Анна Кондра.

З настання теплої погоди ці комахи активізуватися. Мешкають кліщі в траві, і небезпечні вони як тваринам, так і людям. Якщо частина комахи лишиться в тілі, то можна заразитися кліщовим енцефалітом та бериліозом.

"У будь-якому випадку треба себе оглянути, якщо помітили комаху, то треба звернутися до лікаря, для того, аби правильно видалити комаху, щоб не пошкодити тіло комахи. Й спостерігати перші дні за місцем укусу. Якщо місце укусу буде супроводжуватися почервонінням, болем, гарячим на дотик, то потрібно обов'язково звернутися до лікаря", – розповіла сімейна лікарка Марія Гвоздик.

Жити кліщі можуть навіть на висоті вище ніж півтора метра.

"Кліщі будуть жити й шукати місце проживання там, де буде їжа. Їжею для них є дрібні тварини, середні тварини, люди. Відповідно, в містах, селах, велика кількість людей, тварин, де вони можуть легко виживати", – повідомив доцент кафедри паразитології ПДАА Леонід Корчан.

Лікарі радять одягати закритий одяг на прогулянку, а після перебування на вулиці варто себе оглянути. Окрім одягу принести кліща додому можна разом із польовими квітами, або іншими рослинами.
Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення