315 постанов, 110 приписів та 26 протоколів: підсумки першого тижня локдауну в області

15 січня 2021 0
В Україні скінчився перший тиждень зимового локдауну, який почався 8 січня. Частина закладів у Полтаві не працює. Продавці, касири та бармени кажуть: люди до обмежувальних заходів ставляться негативно. А інфекціоністи вважають локдаун неефективним.

Закриті ролети, замкнені двері, "заклад працює тільки на доставлення та самовивіз", "просимо вибачення за незручності". Уже тиждень як у Полтаві діють обмеження зимового локдауну.

На вулиці Соборності більшість закладів зачинена. Не працюють всі непродовольчі магазини: канцтовари, ювелірні вироби, одяг та взуття тощо. Крім того, зачинена частина кафе та ресторанів.

Частина ж працює на виніс.

– Люди є, але їм потрібно маски одягати. Кількість людей не змінилася: як ходили, так і ходять. Конфліктів, як таких, немає, але прохання одягати маску через одного треба повторювати, – розповів бармен Владислав.

– Ігнорують? - питаємо.

– Не скільки ігнорують, скільки сперечаються: чому, я ж на вулиці стою і так далі. Але обслуговування тільки в масці. І люди одягають. Працюють продовольчі магазини та кіоски з вуличною їжею.

"Кількість людей взагалі зменшилася. Конфліктів тільки побільшало. Більшість людей не розуміє локдауну, питають, чому немає столів в закладі. І щодо масок. Вже рік минув, а люди досі не розуміють, що в них треба ходити", – розповіла касирка Анжела Малюк.

– Поводять люди якось себе агресивно? – питаємо.

– Ні, – відповідає продавчиня Марія. – Не відмовляються одягати маски?

– У нас завжди всі в масках, а ми працюємо в рукавичках. В торгових центрах працюють лише окремі заклади, робота яких дозволена під час локдауну.

"Ми чітко виконали вимоги влади щодо закриття на період локдауну. В торговому центрі працюють тільки магазини дозволеної групи товарів: продуктові супермаркети, аптеки, магазини звʼязку, банкомати, айбокси та магазини побутової хімії. Якщо говорити про збитки, то ми майже не отримали дохід від орендної плати. При цьому ми маємо виконувати свої зобовʼязання перед постачальниками послуг на утримання ТРЦ та своїми працівниками", – сказав директор торгового центру Віталій Батрак.

У транспорті дозволено перевозити тільки таку кількість людей, яка поміщається на сидячі місця. Однак пасажирів, особливо пенсійного віку, там не поменшало.

Перевірки дотримання умов лоудауну проводять правоохоронці та фахівці Держпродспоживслужби. Поліція за перший тиждень локдауну склала 315 постанов та 18 протоколів.

А в Держпродспоживслужби результати наступні:

"Виявлені порушення на 110 обʼєктах. Після порушень складено 110 приписів та 8 адмінпротоколів", – розповів перший заступник начальника Держпродспоживслужби Сергій Павлов.

Кількість людей на вулицях та в закладах не вдалося зменшити, тож ефективним проти коронавірусу може бути лише повний карантин, говорить доцент кафедри інфекційних хвороб Володимир Полторапавлов.

"Коефіцієнт корисної дії цього всього дійде до нуля. Особливо після того, як всі побачили, що робиться в Буковелі. Тобто все це заклеювання вітрин магазинів, те, що не продають шкарпетки, мила тощо, нічого не дасть. Всі побачили, що зараз збільшилася кількість хворих. Вона буде збільшуватися і надалі", – прокоментував доцент кафедри інфекційних хвороб Володимир Полторапавлов.

Локдаун в країні триватиме до 24 січня. 15 січня в Уряді оголосили, що його не будуть продовжувати, навіть попри очікуване зростання захворюваності на коронавірус.

Дарина Литвак, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення