Таксистів хочуть зобов'язати встановити касові апарати

19 січня 2022 0
Касові апарати таксисти повинні будуть встановлювати, щоб видавати пасажирам чеки. Самі водії служб здебільшого невдоволені таким нововведенням. Наразі можна навіть використовувати програмні касові апарати.





Таксистів хочуть зобов’язати встановити касові апарати в машинах. Їх потрібно буде оформити задля того, щоб видавати пасажирам чеки. Проте самі водії служб здебільшого невдоволені таким нововведенням.

А ви будете встановлювати апарат? – запитали ми.
Я на пенсії, мені не треба, – відповів таксист Сергій Григорович.

"У нас є термінали. Ми туди всю касу скидаємо. З приводу касових апаратів я не знаю. Весь виторг ми скидаємо. Ми по завершенню зміни вносимо все на ділянці", – зазначив таксист Валентин Єліванов.

"Потрібно ставити. Так", – сказав таксист Павло.

"Я не розумію, навіщо це. Все одно всі телефонами користуються", – зазначив таксист Вадим.

Встановлювати касові апарати таксистам потрібно для того, щоб держава могла зафіксувати чи вони законно ведуть діяльність. Наразі можна використовувати програмні касові апарати, однак й вони матимуть свої недоліки для таксистів, говорить експерт.

"Як це йому з собою брати, комп’ютери, телефон, налаштувати це, зрозуміти, заплатити, а ще потрібно бути юридично оформленим, щоб сплачувати податки. Для них це буде складно, і мені здається, що багато хто не буде встановлювати ці касові апарати", – розповів експерт з цифровізації та публічного управління Артем Гончаренко.

Наразі деякі служби таксі дають змогу отримати інформацію про поїздку в онлайн-форматі, проте чеків не видають.

"Є лише звіт про поїздку. Після завершення поїздки ви можете завантажити собі звіт у PDF форматі. Там буде вказана сума, на якому авто ви направлялися і дані за вашим замовленням: звідки, куди і який кілометраж", – сказала працівниця служби підтримки таксі Альона.

Таким службам ймовірно апарат буде не потрібен.

"У них вже є можливість оплачувати карткою. А це вже буде приймання платежів за допомогою інтернет-еквайрингу. І враховуючи роз’яснення податкової, то наче б то він не буде потрібен", – додав експерт з цифровізації та публічного управління Артем Гончаренко.

Законопроєкт про зобов'язання таксистів встановити касові апарати в автівках мають подати цього місяця. Він почне діяти з моменту його затвердження. З початку цього року підприємці мали почати працювати з касовими апаратами. Тим, хто це порушує, передбачені штрафи – сто відсотків від першої суми в чеку і 150 відсотків на наступну.