Будинок підрядника Бахмутського стоїть пусткою понад десять років, через судову тяганину між співвласниками

18 лютого 2021 0
Будинок підрядника Бахмутського не опалюється та стоїть пусткою понад десять років. Памʼятка архітектури розташована у центрі кварталу, що вже кілька років забудовують. Через судову тяганину між співвласниками, споруда руйнується та не використовується.

Будинок підрядника Бахмутського на вулиці Пилипа Орлика є памʼяткої архітектури місцевого значення. Сам будинок, попри свою архітектурну та туристичну цінність, вже кілька років стоїть пусткою. Побудували його у 1906 році.

"Споруда значно постраждала під час Другої світової війни. Залишився лише каркас й головний фасад. Раніше будинок увінчував ще й купол. Зараз він в незадовільному стані", – розповів доцент Національного університету Полтавська політехніка Костянтин Трегубов.

Квартал, де стоїть памʼятка, забудовують.

"Наразі триває судова тяганина між співвласниками. Один хоче його зберегти, інший співвласник повʼязаний з компанією забудовником вулиці Пилипа Орлика та Стрітенської. Я думаю, що вони потихеньку готуються скуповувати всі будівлі й зносити будівлі", – розповів голова громадської організації "Save Poltava" Віктор Трофименко. 

Всі сусідні будівлі біля пам'ятки архітектури – пусті. Заселена лише одна квартира в будинку номер 15. Територію навколо найближчих споруд напередодні почали обносити парканом. Представник забудовника кварталу ситуацію коментує так.

"Перед тим, як надати вам коментарі, я маю порадитися зі своїм клієнтом й взяти в нього дозвіл. Я запитаю дозволу й потім вам перетелефоную на цей номер", – сказала юридичний представник співвласника Галина Марченко. 

Однак коментар так і не надали. У 2008 році частину будинку Бахмутського викупив місцевий підприємець, чоловік планував зберегти історичне обличчя будинку. Але приміщення забрав банк. 

"У банку все викупив забудовник. Намагається постійно протистояти нашим діям. Це – об'єднані дії банка та забудовника, так би мовити, рейдерський захват. Вони виставили останню частину будинку на торги. Подивимося, як воно буде. Я поки що намагаюся повернути собі те, що забрали", – розповів співвласник будівлі Ілля Пшеченко. 

Як повідомили в інспекції з контролю за благоустроєм, до них жодних звернень щодо встановлення металевого паркану на вулиці Пилипа Орлика не було. Навесні 2017 році ця будівля загорілася, тоді вигоріла покрівля та частина перекриття.

Олександра Шилова, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення