Перед новорічними святами подорожчали мандарини

14 грудня 2021 0
На полтавських ринках та в магазинах подорожчали мандарини. Середня вартість становить 40-45 гривень, однак подекуди вона може сягати 65 гривень. Експерти зазначають, що ціна більше зростати не буде.






У середньому на десять гривень, а подекуди й вдвічі здорожчали мандарини перед новорічними святами. Купити кілограм наразі можна за 45 гривень, однак якщо потрапити на знижки, ціна буде меншою.

Найнижча ціна майже кілограм мандарин становить 25 гривень.

На ринку найнижча позначка 32 гривні.

"Мандарини є різні, просто Туреччина завжди дешевше десь 55 гривень, а ось Іспанія по 65 гривень. Підвищення не планується, але на Новий рік завжди є підвищення на 5-10 гривень", – розповів продавець Олексій Луковець.

"Вони хороші та солодкі, але ціна й при закупі дорожчає. Все залежить від того, яка мандарина", – відповіла продавчиня Тетяна.

Щорічно перед Новим Роком ціна на ці цитрусові зростає. Наразі індекс здорожчання тримається на рівні минулого року, зазначає експерт.

"Якщо брати гуртові ціни, то вони близькі до торішніх. Якщо вони були дешевші близько тижня тому, то зараз ціни зрівнялися. Прогнозувати, що мандарини здорожчають наразі підстав немає", – повідомив керівник проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев.

Полтавці ж попри підвищення ціни у покупці цих цитрусових собі не відмовляють.

"Вони однакові, що за 25, що за 50 гривень, навіть, на смак. Ті, що по 50 інколи навіть гірші за ті, що по акції".

"Я навіть не дивилася скільки вони коштують. Якщо купувати дитині, то потрібно й за 50 гривень купувати".

"Звичайно, що підвищилися, але потрібно дивитися на якість. Бо вони такі собі".

"У мене немає потреби. Діти та онуки виросли, а я вже якось переб’юсь".

"Я брала й дешевше по 29 гривень, а ось 50 це вже дорого. За цією ціною ми мандарини брати не будемо".

Окрім, мандарин ціни можуть підвищитися й на інші традиційні новорічні продукти.

"Це ті продукти, які будуть формувати основні страви, до прикладу куряче філе. На алкогольні продукти будемо очікувати зростання ціни й решта продуктів, які складають меню. Підвищується попит на продукти відповідно підвищується й ціна", – зазначила доцентка кафедри підприємництва ПУЕТ Олена Михайленко.

А ось ціна на лимони та апельсини може зменшитися на кілька гривень вже цього тижня.