Що таке комплаєнс?

09 лютого 2024 0

Комплаєнс - це точне виконання встановлених правил, вимог чи умов, що мають значення не лише у загальному контексті, але й у сфері бізнесу. У сфері підприємництва комплаєнс відображає законність дій компанії в цілому та кожного співробітника окремо, від провідного керівництва до кожного відділу та філії. Для сторонніх партнерів перевірка на комплаєнс дозволить підтвердити відповідність вимогам законодавства, встановленим правилам та стандартам, а також умовам укладених угод. Більше інформації на тему доступно за посиланням: https://youcontrol.com.ua/articles/vse%2C-shcho-neobkhidno-znaty-pro-komplaiens/.

Яка мета комплаєнсу і навіщо його дотримуватись?


Комплаєнс спрямований на уникнення потенційних загроз для підприємства: 

  • фінансових – блокування операцій на рахунках, скасування чинності фінансових угод;

  • операційних – планування виїзних перевірок, накладання адміністративних штрафів, введення санкцій проти керівного персоналу; 

  • ризики для бізнесу – призупинення операцій, анулювання ліцензій.

У сфері бізнесу існує безліч ризиків, які зростають та змінюються в залежності від економічного й політичного контексту в окремих країнах і у світі в цілому. Наочним прикладом є нові вимоги до проведення комплаєнс-перевірок у бізнесі, викликаних воєнним станом в Україні. Ці зміни вплинули на всі галузі діяльності.

213793bd4155231c80a6f610fe54457b.png

Як впровадити комплаєнс у своїй компанії?


Першим, на що варто звернути увагу, це на ключові аспекти впровадження власної стратегії в компанії. Навіть якщо вже є уявлення про необхідний рівень обачності, не нехтуйте ретельною перевіркою контрагентів. Підтримка якісного контролю за ризиками комплаєнсу стає доступною завдяки інструментам від YouControl.

Експрес-аналіз миттєво розкриє всі можливі ризики, пов'язані з контрагентами, зокрема санкції та податкову обачність. YouControl має в своєму арсеналі інструменти та модулі для перевірки фізичних осіб-клієнтів у системі та через API-сервіс YouScore.

Аналіз тендерів, який займає всього 5 секунд, дозволить перевірити інформацію у відкритих реєстрах стосовно всіх учасників та виділити потенційні проблеми для більш детальної перевірки учасників процесу.

Система KYC Form автоматизує збір та аналіз інформації про контрагентів, дозволяючи провести опитування у цифровому форматі та автоматично заповнити його даними з державних реєстрів.

Для отримання повної картини стосовно всіх можливих ризиків ключовою є комплексна аналітика доступної інформації та її достовірність, актуальність та оперативність доступу до даних. Вивчайте та застосовуйте підходи комплаєнсу від провідних міжнародних експертів з YouControl.Academy, щоб ефективно управляти ризиками у бізнесі.