Полтавка занепокоєна, що в одній зі шкіл можуть влаштувати російську акцію "Безсмертний полк"

28 квітня 2021 0
Полтавка занепокоєна завданням, яке дали її дитині у школі до Дня пам'яті та примирення. Мова про фотографії дідусів, які воювали у Другій світовій війні з підписом "Ми пам'ятаємо". Таке завдання жінка вважає тотожним до "Безсмертного полку" в Росії.

Сепаратистське завдання чи вшанування предків? Полтавка занепокоєна тим, що Дня пам'яті та примирення у школі, де навчається її дитина, просять надіслати фото дідуся, який воював. У цьому вбачає схожість з російською пропагандистською акцією "Безсмертний полк".

"Повідомлення, що на 8 травня діти мають прийти з маками на лацканах і прислати свої фотографії з дідусями, учасниками Другої світової війни, які мають бути розміщені на сайті школи з хештегами "Ми пам'ятаємо". Мене це дуже різонуло, бо це аналогія російської акції "Безсмертний полк", – сказала мама школярки Наталія Шульман.

Наталія повідомила, інші батьки сприйняли завдання нормально.

"Звичайно, що я своїй дитині буду розповідати й про цю війну, і про те, що її прадідусі брали участь. Проблема не в тому, що роздають завдання, а проблема в тому що вони не бачать різниці. Це російська пропаганда, яку вони просовують тихесеньку у голови наших дітей", – додала мама школярки Наталія Шульман.

Директор 29 школи, де й задали завдання, повідомив таке.

"Я про цей закид нічого не чув, я вважаю, що пам'ятати потрібно й діда, й прадіда й батька. Завжди це робилося й робиться. Ми пам'ятаємо про війну, ми вчимо в курсі історію війни", – повідомив директор школи №29 Микола Орловський.

Батьки учнів, які навчаються у цьому закладі, до завдання ставлять позитивно.

"Я не вважаю це пропагандою. Я вважаю це святом. Тим паче для тих людей, які брали участь безпосередньо. Вони повинні бачити, що ми їм вдячні", – розповіла мама школярки Катерина Гнатенко.

"Я не вважаю, що принести фотографію дідуся до Дня примирення є якимось поганим вчинком. Тому що це було раніше й діти повинні знати свою історію", – сказав батько школяра Євген Кіреєв.

"У мене дідусь також був на війні й загинув. Це пам'ять", – розповіла мама школярки.

Принести фотографії дідусів, які брали участь у Другій світовій війні культуролог пропагандою не вважає, але каже, треба стежити за тим, що будуть робити з цими матеріалами далі.

"Якщо це буде як оповідання про історію родин, то це одна справа. Якщо воно буде з колорадськими стрічками, або за підтримки якоїсь партії, то ні. Ми розуміємо, у нас дуже партії полюбляють використовувати дітей без дозволу й це не поодинокі випадки у своїх цілях і потім батьки дізнаються таке і діти шоковані", – повідомив культуролог Євген Савісько.

Кілька років тому Полтаві збирали дітей на акцію "Безсмертний полк". Явку мали забезпечити директори шкіл. Це обурило батьків, які написали звернення до міського голови. Тоді навколо ситуації розгорнувся скандал і акція не відбулася.